Nästa sommar ska det att vimla av tennisproffs, tränare och filmteam i Långtora. Det ska ex-tennisproffset Andreas Vinciguerra se till.

Åtta helt nya proffstävlingar i tennis kommer att arrangeras. Fyra damtävlingar och fyra herrtävlingar.

– För svensk tennis betyder det här jättemycket. I och med tävlingarna i Långtora så blir vi en av de största aktörerna i hela Europa med internationella tävlingar på ett och samma ställe och med samma organisatör, säger Andreas Vinciguerra.

Det är lite svårt att se det framför sig en regntung och grå höstkväll i oktober. Världens tennisögon kommer under åtta tillfällen nästa sommar riktas mot Långtora. Frågan man så klart ställer sig, varför just i Långtora?

Svaret är enkelt. Familjen Vinciguerra bor där och tennisbanorna, och de flesta av faciliteterna som krävs för den här typen av tävlingar, finns redan på plats.

”Fantastiskt fint”

– Vi bor härute och det är ett fantastiskt ställe. Jag började tänka på allt man skulle kunna göra här. Det var så jag fick den här idén i början av året, säger han och tillägger:

– När jag väl bestämt mig för något så kör jag stenhårt på det.

Men helt själv är Andreas inte i det här, han har entreprenören Jens Lackmann, som också äger gården, i ryggen. Och inte minst har han sin familj. Makan Eleonor och barnen Ebba, Mille, Zet, Dion och Wilja, som under året lämnat storstadslivet i Malmö för en tillvaro nära naturen utanför Enköping.

– Vart man än går härute så är det fantastiskt fint. Omgivningen var en stor del av att vi valde att flytta hit. Och Enköping är jättefint, vilken stad. Det känns så familjärt på något vis, säger Eleonor Vinciguerra.

”Blivit en del skjutsande”

Och visst är de en idrottsfamilj. Äldsta dottern Ebba spelar tennis, Dion likaså vid sidan av fotbollen och mellanbarnet Mille som spelar hockey, ska också han börja med racketsport. Äldsta sonen Tim bor kvar i Malmö för att spela hockey för Malmö Redhawks.

– Det har blivit en del skjutsande sedan vi flyttade ut hit. Så blir det ju. Men det fungerar bra, säger Andreas.

Familjen är redan idag vana vid liv och rörelse på gården. Tennisbanorna ligger inte mer än en stoppboll från familjens villa. Dessutom har Långtora Hund & Jakt, som arrangerar både hundträningar och fågeljakt, länge haft verksamhet på gården. Men riktigt så mycket folk som beräknas att komma ut till Långtora nästa sommar har de inte hunnit att uppleva än.

Andreas räknar med att bara spelare, tränare, delegater från det Internationella tennisförbundet ITF och annan personal kommer att uppgå till närmare 100 personer, vid varje tävling under de åtta tillfällena.

Hoppas att många kommer

– Sedan är det ju så att vi vill att Enköpingsborna ska få se bra internationell tennis live. Och vi hoppas att det även kommer folk från Uppsala, Stockholm och Västerås. Enköping ligger ju bra till, säger Andreas.

Och någonstans måste ju deltagarna bo och äta mat. Och det är där Eleonor kommer in i bilden.

– Det började som Andreas idé, men nu har jag verkligen gått in för det här. Först och främst ska vi göra en stor renovering av restaurangen och köket för att kunna ta emot så mycket gäster, säger Eleonor.

Restaurangen finns redan på plats, men behöver alltså renoveras och göras större. En del av lokalen kommer även att bli ett kafé.

– Där vill jag jättegärna samarbeta med lokala gårdar här omkring. Vi har inte bott här jättelänge men har kört förbi både charkuterier, äggboden och osttillverkare. Det hade varit superhäftigt att väva in det lokala i det här, säger Eleonor.

Läs även: "Jättestort för svensk tennis"

Därtill ska det även byggas en hotellbyggnad bakom tennisbanan som ska stå klar till vecka 23 nästa år då den första tävlingen arrangeras.

– Det är intensiva veckor och många sena kvällar. Men det är kul. Vi har tid på oss och vi håller tidplanen. Vi har bestämt oss. Vi ska sätta Enköping på världskartan, säger Andreas avslutningsvis.