Under helgen krossades flera fönster till småhusen i temalekparken Wäsby verkstäder. Foto: Fadi Haek

Temalekpark i Väsby utsatt för skadegörelse

Temalekparken Barnens Wäsby Verkstäder i Vilundaparken utsattes förra helgen för skadegörelse. Och det är inte första gången.

  • Publicerad 06:10, 30 nov 2021

Sedan tidigare har många detaljer som fanns från början stulits eller förstörts, vilket är oerhört tråkigt.

Barnens Wäsby Verkstäder, som byggdes i Vilundaparken för några år sedan, är en temalekplats som hämtat inspiration från förr då Väsby var en ort med stor tillverkningsindustri.

Här kan man leka verkstad inne i fabrikerna, åka rutschkana i Volvo Amazons dörrhandtag eller krypa in i kamerahuset till en Hasselbladskamera. Du kan leka kontor i brukskontoret, bilmekaniker i bilverkstan eller snickare i snickarverkstan. Det finns också en bondgård med djur, en skeppssättning med en grill i mitten, och en stor Optimuslampa. På området finns en skola och en Konsumbutik man kan leka i.

Eller snarare kunde leka. Efter skadegörelsen, med många krossade fönsterrutor till småhusen, varken kan eller vill något barn leka där. Och det är inte första gången lekplatsen vandaliseras.

– Tyvärr är Väsby verkstäder en utsatt plats som drabbats av skadegörelse ett flertal gånger, säger Johanna Dermer, enhetschef för idrott och fritid.

– Sedan tidigare har många detaljer som fanns från början stulits eller förstörts, vilket är oerhört tråkigt. Dessa detaljer är också svåra att ersätta.

Konsumbutiken - så som den såg ut från början. Nu är föremålen borta och byggnaden utsatt för skadegörelse. Foto: Upplands Väsby kommun

Många Väsbybor har reagerat efter förstörelsen. I den lokala facebookgruppen "Det är i Väsby det händer! :-)" ger många uttryck för sin besvikelse över att saker inte får vara i fred:

"Man kan inte ha sådan fin lekplats i centrala Väsby, tyvärr. Vi slutade gå dit pga att allt fina blev förstört nästan direkt. Husen var så fina i början, nu finns det inga fina detaljer kvar. Och nu ser jag att de har förstört utsidorna också."

"Så tråkigt att allt förstörs. Den här lekplatsen var en av dom bästa i Väsby som också visar historien om vårt Väsby. Håll Väsby helt o rent var en slogan, när jag var liten."

Vad kan ni göra för att lekplatsen ska få vara i fred?

– Vi ser över hur vi kan arbeta med brottsförebyggande åtgärder för att undvika mer skadegörelse där. Vi har en dialog med säkerhetsenheten om detta, säger Johanna Dermer.

Vandaliserat. Foto: Fadi Haek

Det är inte första gången temalekparken vandaliseras. Foto: Fadi Haek

Barnens Wäsby Verkstäder

Barnens Wäsby Verkstäder är en lekplats som ska stimulera barnens fantasi och uppmuntra till lite annorlunda lek. Lekplatsen har hämtat inspiration från Väsby förr i tiden.

Temalekplatsen är ritad av Tor Svae, konstnär och scenograf. Han har bland annat skapat temamiljöer på Junibacken, Mulle Meckparken i Järvastaden och Bryggartäppan på Södermalm. 

Källa: Upplands Väsby kommun