Tandklinikens vd kan förlora sin tandläkarlegitimation då hen misskött uppdraget att utföra nödvändig tandvård på särskilda boenden. Bland annat har patienter utsatts för onödig röntgenstrålning.

Nu riskerar även fyra av klinikens anställda tandläkare att mista sina legitimationer.

Papperslösa patienter

De har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att ha utfört onödiga ingrepp på personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.

Dessa personer har enligt lag rätt till tandvård som inte kan anstå, och kliniken kan då debitera regionen för den vård som ges.

Rotfyllde utan röntgen

Region Stockholm granskade tandläkarnas journaler och fakturor under en månad, och fann att "väsentliga uppgifter om bakgrunden till tandvården saknas, liksom uppgifter som styrker ställd diagnos och anledning till mera betydande åtgärder".

Till exempel har rotfyllningar utförts utan att det finns några röntgenbilder, och med risk att tänderna försämras. Alltför omfattande lagningar har också gjorts och tandlossning behandlats på en symtomfri patient.

Prövotid

Det blir nu Ivo som avgör om de ska gå vidare och begära att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in tandläkarnas legitimationer, eller om de liksom sin chef får en prövotid.

Dennes prövotid går ut 2025, och har inga ytterligare fel begåtts kan hen få behålla sin legitimation.