De är i år inne på sitt tionde år som bryggare för Roslags Näsby Bryggeri. 2022 öppnade de en bar i lokalen bredvid på Pentavägen 5 precis vid spåret, mellan Tibble och Roslags Näsby station.

Varje torsdag håller de öppet för ölintresserade eller andra nyfikna för en bit mat och dricka av öl.

– Sen vi öppnade puben så har det varit ett lyft. Höst, vår och försommar är det särskilt mycket folk, säger han.

Regering vill öppna upp försäljningen av alkohol

Ölen är döpta till lokala namn så som Åva och Kråkudden och flera av dem finns att köpa på Systembolaget, men inte alla.

I veckan kunde man konstatera att EU-kommissionen inte hade några invändningar mot förslaget att tillåta småskalig försäljning av öl, vin och sprit i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller vingård.

Detta innebär att regeringen nu kan gå vidare med den nya lagstiftningen om gårdsförsäljning som planerat.

Skulle inte påverka ekonomin

Detta skulle göra det möjligt för Roslags Näsby Bryggeri att sälja öl i lokalerna.

– Jo i grunden bli det positivt, det är roligt att kunna sälja till de som besöker oss. 

Men han tror förändringen är mer uppskattad och gynnsam för de bryggerier på landsbygden, dit folk åker som en destination.

– Ekonomiskt skulle det inte göra så mycket för oss, säger han.

Även Sveriges Oberoende Bryggerier välkomnar regeringens förslag.

”På sikt hoppas vi på ytterligare förändringar och förbättringar av svensk alkoholpolitik som kommer våra medlemmar till gagn och att det blir ännu enklare för konsumenten att välja kvalitet framför kvantitet.", skriver de i ett pressmeddelande.

Gårdsförsäljningen inbär en del begränsningar. Ölen eller vinet får enbart köpas vid ett besök, studiebesök eller liknande. Man får inte heller handla mer än tre liter starköl per person, skriver regeringen.

De bedömer även att Systembolagets roll inte skulle hotas av de nya reglerna.

Vill ha sänkt skatt

I budgetpropositionen för 2025 aviseras även sänkt alkoholskatt för öl tillverkad av mikrobryggerier och andra oberoende småbryggerier.

Där de minsta producenterna skulle få 50 procents skattenedsättning.

Den nyheten är viktigare för bryggeriet i Täby, berättar Stefan. Om det blir verklighet kommer det gynna dem mer än gårdsförsäljning.

– Det är en bransch där stordrift är positiv, för att få ölkulturen och de små bryggerierna att överleva krävs det. Nu är skatten två kronor per liter öl men den kan komma att halveras för mindre producenter, säger han. 

– Det skulle innebära någon krona per flaska för oss, säger han.