Ta en löptur i mörkret och rädda Pippi

Vill du ha en annorlunda och utmanande aktivitet i skogen för stora och små? Kolla då in den äventyrliga reflexbanan som någon har skapat på Järvafältet. Men glöm inte pannlampan, för då är du lost!

  • Publicerad 07:15, 16 okt 2021

Utöver pannlampa behövs bara skor med bra grepp och hyfsat oömma kläder – resten löser sig med hjälp av instruktioner som finns på banans start- och målpunkt intill Norra Kolonnvägen, ett par hundra meter söder om Knistavägen.

Det hälsar banans skapare, som inte vill avslöja sin identitet.

Banan är 5,2 kilometer lång och går i Hansta naturreservat – i obanad terräng över stock och sten och rakt genom våtmarker.

Förbi Astrid Lindgrens berg

I fjol fanns en Batman-reflexbana i Hanstaskogen. Den är nu nedmonterad, och ersatt av den nya banan som – om du lyckas följa reflexerna och springa rätt – formar en Pippi-kontur på din, eventuella, GPS-klocka.

Banan passerar Astrid Lindgrens berg efter tre kilometer, där en minnessten finns till hennes ära. Berget uppkallades efter Astrid Lindgren efter att hon på 1980-talet engagerat sig i kampanjen ”Rädda Hansta” för att stoppa en planerad exploatering av området.

Reflexbanan hyllar historien, och den världsberömda författaren, då det finns en story att ta del av vid starten. Den går ut på att Prusiluskan har bestämt sig för att bygga ett stort barnhem i skogen mitt på Astrid Lindgrens berg. Hon har skickat poliserna Kling och Klang för att fånga Pippi som har tagit med sig Tommy och Annika på rymmen ut i skogen. Men de har gått vilse och du är den enda som kan hjälpa dem att hitta ur skogen för att grusa Prusiluskans planer.

Som avsändare till det fiktiva uppdraget står för övrigt Pippis pappa, vilket är extra passande då verklighetens förlaga till Efraim Långstrump är Carl E Pettersson från Sollentuna.

Pippis pappas förlaga - en sjöman från Sollentuna

Vänta bara in mörkret

När du sprungit klart kan du scanna qr-koden vid målet för att se om du lyckats med pappa Långstrumps uppdrag.

Snabbaste tiden hittills är 29,24 – en imponerande tid med tanke på terrängen och underlaget – rötter, stenar, vatten och lera. Men det är ingen stress – det viktigaste är att ta sig runt, och stoppa Prusiluskans byggplaner i Hanstaskogen!

Vänta bara tills mörkret har lagt sig, strax efter klockan 18. Sedan är det bara att följa reflexerna.

Så fungerar banan

Start och mål sker i skogen, en liten grusstig från Norra Kolonnvägen tar dig dit.

Följ de fyrkantiga reflexerna som sitter runt hela banan. För bästa resultat ta inga genvägar, spring så nära reflexerna du kan och på den sida trädet de sitter på och hela vägen fram till trädet vid svängar.

Två reflexer på höjden = vänster.

Två reflexer på bredden = höger höger.

En reflex på en liggande stock = säkert att hoppa över och landa bakom.

Banan finns som segment på Strava (sök Pippi-reflexen 2021).

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

75 män greps i riktad insats mot prostitution

Nyheter Tillslag i bland annat Sollentuna i "Insats torsk 2.0" Under de två senaste veckorna har polisen gripit omkring 75 personer i samband med riktade insatser mot prostitution och människohandel i Stockholms län.tisdag 30/11 11:22

Pappa från Sollentuna lämnas ut till Turkiet

Nyheter Högsta domstolen tog beslutet En Turebergsbo i 20-årsåldern kommer att utlämnas till Turkiet där han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Det står klart efter ett beslut i Högsta domstolen.tisdag 30/11 5:50