Rödstu hage

– För oss är det här inget snack! Vi hänvisar alla som kommer till oss och efterfrågar parafotboll till Grödinge SK, så deras verksamhet är sjukt viktig, säger Melissa Besara, ordförande för IFK Tumba fotboll.

Hon och IFK Tumba har beslutat att från och med i höst ge en träningstid i veckan till Grödinge SK:s parafotbollslag vid Rödstu hage, där IFK Tumba har sina yngsta spelare. Trots att de har många nya lag och fulla grupper.

Melissa Besara

Melissa Besara

Stefan Källstigen

Kritisk mot kommunen

Melissa Besara ställer sig däremot kritisk till hur IFK Tumba som förening har fått stå för lösningen på egen hand när det ytterst är en fråga för Botkyrka kommun.

– Det borde ha skötts bättre från kommunens håll med bättre kommunikation till Grödinge SK så att de inte skulle behöva hamna i den här situationen. Men om kommunen inte kan hantera det här så är det klart som fan att vi kommer kliva in och hjälpa parafotbollen, säger hon.

M: Känns nonchalant

Även det största oppositionspartiet, Moderaterna, reagerar på hur situationen har hanterats av kommunen och menar att det aldrig gjordes någon riktig konsekvensanalys.

– Beslutet att smälla upp baracker på planen borde ha föregåtts av en riktig dialog mellan förvaltningarna för att väga olika intressen mot varandra. Nu känns hela situationen nonchalant, säger oppositionspolitikern Willy Viitala (M) som också hade önskat att beslutet hade förankrats i politiken.

– Jag har svårt att se att någon skulle sätta sig emot det här beslutet. Det viktiga är att få till en bra lösning så fort som möjligt, säger han.

Willy Viitala (M), oppositionspolitiker, menar att kommunens hantering är rent uppåt väggarna.

Willy Viitala (M), oppositionspolitiker, menar att kommunens hantering är rent uppåt väggarna.

Moderaterna

Mögelskolan evakueras till paraklubbens fotbollsplan

Broängsskolan måste totalrenoveras efter mögelskandalen. Under tiden ska eleverna få gå i baracker på sjumannaplanen på Broängens IP. Men konstgräsplanen är viktig för Grödinge SK:s prisade parafotbollslag – som riskerar nedläggning när planen ryker.

Broängen

Den 27 september 2022 tog det svenska herrlandslaget i fotboll emot Slovenien på nationalarenan i Solna. Det blev ett snöpligt 1–1-resultat för de 22 895 åskådarna på plats och desto fler hemma i tv-sofforna. Men det var världens bästa dag för barnen i Grödinge SK:s parafotbollslag.

De fick marschera in tillsammans med Dejan Kulusevski, Emil Forsberg med flera innan matchen och sjunga nationalsången tillsammans med de bästa av dem bästa inom svensk fotboll.

Grödinge SK:s parafotbollslag fick följa med det svenska herrlandslaget i fotboll in på nationalarenan i september 2022.

Grödinge SK:s parafotbollslag fick följa med det svenska herrlandslaget i fotboll in på nationalarenan i september 2022.

Grödinge SK

Ett spektakel som krävde mycket förberedelse. Laget fick komma till Friends arena flera gånger inför matchen för att förbereda sig.

– Vi var tvungna att göra så för att barnen successivt skulle veta vad som förväntas av dem när de väl kom dit. Än i dag pratar vi om det på nästan varje träning, berättar tränaren Kim Johansson.

Men föreningens verksamhet – parafotbollslaget i synnerhet – är hotad.

Baracker på IP

Mitt i kan avslöja att 2 200 kvadratmeter baracker på två våningar kan komma att ställas upp på sjumannaplanen på Broängens IP. De ska ersätta Broängsskolan vars 450 elever evakuerades efter att omfattande fukt- och mögelskador upptäckts i byggnaden. En rapport som nyligen offentliggjordes konstaterade att skolans tak har läckt i 25 år.

Kommunen har budgeterat 90 miljoner för renoveringen.

Barackerna ska stå på platsen till hösten 2024, under tiden som kommunen åtgärdar mögelproblemen. Kostnaden för barackerna beräknas vara 11,1 miljoner kronor.

Problemet är att den här planen är den enda i området som uppfyller alla krav som Grödinge SK ställer på belysning och staket för att kunna bedriva sin paraverksamhet. Om den inte finns riskerar klubben att behöva lägga ner parafotbollslagen.

– Vi har de yngsta barnen och paraspelarna där av en anledning: Det är lugnare, de behöver igenkännande miljöer och att det bara är de på planen. De har intellektuell funktionsnedsättning och det innebär att de inte är som andra barn, säger Kim Johansson.

Mindre gräsplan – en klen tröst

Under onsdagen hade sportklubben kallat till ett möte med John Glimtoft, tf teknik- och fastighetsdirektör, och Stefan Dayne (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, i hopp om att få kommunen att ändra sig.

– Vi behöver paviljongerna. Men var de ska stå är ännu inte beslutat. I nuläget är vårt förslag tyvärr på sjumannaplanen, säger John Glimtoft.

Som kompensation planerar kommunen att anlägga en ny 5-spelarplan bakom gymnastiksalen på Broängens IP. Den kan vara färdig efter sommaren, enligt Thomas Wiklund, enhetschef för idrott och förening på Botkyrka kommun.

Föreningen har också erbjudits träningstider i Alby.

Representanter från Grödinge SK och kommunen tog en promenad på Broängsskolans skolgård och berättade om sina olika syn på situationen. Med olika lösningar som följd.

Representanter från Grödinge SK och kommunen tog en promenad på Broängsskolans skolgård och berättade om sina olika syn på situationen. Med olika lösningar som följd.

Albin Tingstedt

Men kommunens förslag sågas vid fotknölarna av Grödinge SK.

Vi förstår att skolan är jätteviktig och att det är tidspress på att få till en lösning. Men vi hade bara önskat att kommunen var mer lösningsorienterad och lyssnat mer på vårt förslag om att anlägga barackerna på skolans parkeringar, säger Erik Johansson, ledamot i Grödinge SK:s styrelse.

Kommunen: Föreningens ansvar

Att spela på en plan en knapp mil bort i Alby är inte heller populärt.

– Det är inte ett alternativ. Grödinge har en stor geografisk yta och bor du i exempelvis Sandviken eller Tysslinge så funkar det inte att ha 30 minuters bilväg enkel resa till en idrott som barn har rätt till, säger Erik Johansson.

Men enligt kommunen är det knökfullt på alla planer i Botkyrka.

– Det finns något fler planer i norra Botkyrka. Men det vi också har erbjudit Grödinge SK är att kunna nyttja 11-spelarplanen på Broängens IP längre på dagarna. Så gör många andra föreningar i kommunen redan. Då kan de lägga seniorerna på de tiderna, säger Thomas Wiklund, enhetschef för idrott och förening.

Det är inget alternativ

Broängens IP

Broängens IP består av en sporthall och två konstgräsplaner.

Sporthallen består av en idrottshall samt en trampetthall för truppgymnastik.

De två fortbollsplanerna är olika stora: en 11-spelarplan och en 7-spelarplan.

Källa: Botkyrka kommun

Viitala (M) om mögelkrisen i Broängsskolan: Next level

Svart sörja i hinkar och elever som blir tunga i huvudet av dålig luft. Situationen på Broängsskolan är ohållbar – och allt är styrets fel, menar oppositionspolitikern Willy Viitala (M).

Botkyrka

– Det har varit känt att det är ett genomgående problem på alla våra miljonprogramsskolor, men det här verkar vara "next level", säger oppositionspolitikern Willy Viitala (M) som sitter som andra vice ordförande i Botkyrka utbildningsnämnd.

Möte om en vecka

Men trots att han sitter i kommunens beslutsorgan för skolfrågor kände han inte till att det runnit svart sörja från det mögeldrabbade taket. Den informationen fick han först efter Mitt i:s rapportering. Och det ställer han sig kritisk till.

Nu riktar han en känga mot det S-ledda styret i kommunen.

– Ansvaret ligger hos styret och förvaltningarna. Men om de har känt till de här problemen en längre tid så är det ännu underligare att man inte valt att göra något åt det, säger han.

Vad kan du själv göra i din roll som oppositionspolitiker?

– Vi har nämnd den andra maj och det är först då vi kan adressera det. Om något ska till snabbare så är det ju styret som kan göra det.

Hanteringen av problemen som nu uppstått på Broängsskolan faller på både utbildningsnämnden, som ansvarar för skolornas verksamhet, och teknik- och fastighetsnämnden, som ansvarar för själva byggnaden.

Ingen ville byta taket

Socialdemokraternas Yasemin Ergül är ny ordförande i utbildningsnämnden som ansvarar för skolfrågor. Hon tog över efter Emanuel Ksiazkiewicz (S) som i sin tur tagit över den högsta politiska rollen i kommunen, kommunstyrelsens ordförande. Stefan Dayne (KD) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för själva skolbyggnaden.

Ingen ur S vill låta sig intervjuas när Mitt i ställer frågor. Desto mer pratglad är Stefan Dayne.

Enligt honom hade kommunen ute ett anbud för att lägga om taket för något år sedan, men ingen var intresserad att göra arbetet och därför blev det inget nytt tak. En ny anbudsperiod är påbörjad för att kunna lägga om taket under sommaren.

Men hur illa däran taket varit i 25 år kan han inte svara på.

– Jag har varit i kontakt med tjänstemän som säger att de inte heller vet. Men jag ska gå till botten med det här – så här får det inte gå till, säger han.

Jag ska gå till botten med det här – så här får det inte gå till