Östbergabon Lena Brodén är, efter sju år, snart klar med sina avbetalningar till Kronofogden. Hon kommer direkt från sitt jobb på ett gruppboende när vi möts på ett blåsigt Östberga torg.

2017 fick Lena Brodén kvarskatt som hon inte kunde betala, efter att ha jobbat och samtidigt fått vårdbidrag. Det ledde till en skuld som gör att hon i dag har utmätning på sin lön. Det innebär att en del av hennes inkomst varje månad dras för att betala av skulden. Man får behålla pengar till boendekostnad och ett belopp som ska täcka allmänna levnadsomkostnader, 6090 kronor för en ensamstående vuxen.

– Jag jobbar heltid, bor själv och kan leva billigt, så jag klarar mig, säger Lena Brodén.

Boende i Stockholms stad hade över 12 miljarder kronor i skulder till Kronofogden förra året, jämfört med 10,4 miljarder året före.

Enligt myndigheten är det vanligast med skulder för underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter. Antalet skuldsatta har ökat i hela landet, och i alla åldersgrupper. Ökningen i hela landet är den största sedan 1990-talet.

Dubbla hyror

Olika omständigheter har lett till att även Lena Brodéns 81-åriga pappa har hamnat hos Kronofogden. Hon vill gärna hjälpa honom, men det är svårt ekonomiskt.

– Han ramlade, bröt lårbenet och fick flera blodproppar efter sin operation. Dessutom upptäcktes att han har prostatacancer. På grund av efterföljande vistelse på korttidsboende fick han dubbla hyror som han inte kunde betala. Nu har hans hyreskontrakt sagts upp och vi har varit i hyresnämnden. Han har även fått vaskulär demens och vi har väntat två månader på en god man, säger Lena Brodén.

Hon försöker få en plats på ett äldreboende till pappan, hennes egen lägenhet är inte handikappanpassad.

– Kostnaderna drar iväg. För medicin, hemtjänst och sjukvårdsvistelser, säger Lena Brodén.

"Jag jobbar heltid, bor själv och kan leva billigt, så jag klarar mig" säger Lena Brodén om att leva på existensminimum. "Men jag vill hjälpa min pappa".

"Jag jobbar heltid, bor själv och kan leva billigt, så jag klarar mig" säger Lena Brodén om att leva på existensminimum. "Men jag vill hjälpa min pappa".

Angie Gray

Hon tror att hon själv hade tjänat på att söka skuldsanering.

– Men det har inte blivit av. Jag har haft för mycket. Min mamma gick nyligen bort i cancer också, säger Lena Brodén.

Företagets skulder blev hans egna

Ephrem Tewelde är egenföretagare och drabbades hårt ekonomiskt under pandemin.

– Jag har aldrig haft skulder tidigare men under pandemin började mitt företag kollapsa. Jag hade enskild firma och hann inte omvandla den till ett aktiebolag, vilket innebär att företagets skulder hamnade på mig. Jag hade väntat mig mer stöd av staten i det läget, säger Ephrem Tewelde, som då bodde i Östberga.

Han ville inte söka hjälp eftersom han var orolig att hamna i något register.

– Hade man frågat mig före pandemin så hade jag sagt att man får skylla sig själv om man skuldsätter sig. Men nu inser jag att det kan drabba vem som helst. Jag hade tre bilar och flera lönsamma projekt på gång. Nu kan jag inte skaffa en bostad, säger Ephrem Tewelde.

Nya grupper söker skuldrådgivning

En miljon i blancolån utan att äga något. Inte ovanligt, enligt stadsdelens skuldrådgivare som märker av ett ökat tryck och att nya grupper i Enskede och Årsta söker hjälp på grund av skulder.

Skenande priser på mat och el, höga räntor och höjda hyror. Det ekonomiska läget har fått nya grupper att söka sig till kommunens skuldrådgivare.

I Enskede-Årsta-Vantör ser man ett ökat tryck – och att människor från andra områden än tidigare hör av sig.

Samtal från Högdalen, Rågsved, Bandhagen och Hagsätra har fram tills nyligen varit vanligast. Nu hör även höginkomsttagare, bosatta i Enskede och Årsta, av sig.

– Fler bostadsrättsinnehavare och företagare hör av sig till oss. Personer som tidigare har klarat sig får det svårt att gå runt på grund av inflationen, högre räntor och ökade mat- och elpriser, säger Johanna Hävrén, budget- och skuldrådgivare på stadsdelsförvaltningen.

Det är vanligt att man har många olika lån och krediter, berättar hon.

– Det fungerar så länge de har en inkomst, men så blir de av någon anledning av med den. A-kassan eller andra typer av ersättningar dröjer och en buffert att falla tillbaka på saknas, det är ett ganska vanligt scenario.

Det är inte heller ovanligt att stora skulder uppstått på grund av spelberoende. 

– Många skäms över att ha försatt sig i en skuldsituation och drar sig för att kontakta oss. Kanske försöker de lösa det på egen hand genom att ta nya lån för att betala på gamla lån och krediter, vilket innebär att man inte hör av sig till oss förrän det verkligen är akut, säger skuldrådgivaren Anki Åkerberg, och fortsätter:

– Men alla kan någon gång i livet hamna i en situation som man inte vet hur man ska lösa och då är det bra att kunna få någon utomståendes syn på problemen.

Avbetalningsplan

På kommunens budget- och skuldrådgivning kan man dels få råd kring vardagsekonomi, exempelvis hur man planerar sin budget, dels rådgivning kring sin skuldsituation och vad man kan göra för att bli skuldfri, till exempel genom att göra en avbetalningsplan eller en ansökan om skuldsanering.

– Beviljas man en skuldsanering är det en process som varar under fem år och vi rådgivare finns tillgängliga under hela den tiden. Exempelvis kan inkomsten förändras och man kan behöva göra en ansökan om omprövning utifrån förändrad ekonomi, säger Johanna Hävrén.

Vad kan man göra för att undvika att hamna i skulder?

– Låna inte pengar för konsumtion. Vi ser en stor ökning av sådana lån. Det är inte ovanligt att man har en miljon kronor i blancolån utan att äga någonting. Vi skulle önska att man tog kontakt med oss i ett tidigare skede, säger Johanna Hävrén.

Det är inte ovanligt att man har en miljon kronor i blancolån utan att äga någonting.

Budget- och skuldrådgivning

Kommuner ska enligt lag erbjuda ekonomisk rådgivning till skuldsatta personer. Syftet är både att förebygga överskuldsättning och att hjälpa redan skuldsatta.

Skuldsanering kan ges till en person som har skulder som den inte kan betala på egen hand, under en överskådlig tid. En skuldsanering pågår under fem år. Det är Kronofogden som beslutar om skuldsanering.

Källa: SKR, Kronofogden

Kommuner ska enligt lag erbjuda ekonomisk rådgivning till skuldsatta personer.

Kommuner ska enligt lag erbjuda ekonomisk rådgivning till skuldsatta personer.

Mostphotos

Skuldtrycket ökar: "Inte ovanligt med en miljon i blancolån"

Skuldrådgivarna märker av ett ökat tryck och att nya grupper i Enskede och Årsta söker hjälp på grund av skulder.