Högst upp i ”Sportpalatset” vid Sankt Eriksbron ligger de fyra våningar som mäklaren kallar Stockholms kanske mest unika bostad.

– Jag har sålt många unika objekt men kan med gott samvete säga att jag aldrig sålt något liknande, säger Niklas Berntzon på Eklund Stockholm New York.

De 300 kvadratmeterna är fördelade på sju rum och fyra våningar där den högsta är ett utkikstorn med panoramautsikt.

Bio och bad

Runt de två mellersta våningarna löper dessutom två terrasser på sammanlagt 180 kvadrat. Hissen går rakt upp i lägenheten och du kan även ta en hiss mellan våningarna inne i bostaden.

Tornet och bostaden var från 1933 Bruno Liljefors ateljé och hem. Konstnären kallade det ”sitt lilla örnbo”. Han ska ha låtit fönstren stå öppna så att fåglar kunde flyga in och ut i tornet. På så sätt kom han nära sina modeller.

Niklas Berntzon berättar att det till och med bodde en fiskgjuse i tornet.

– En annan ägare sägs ha spolat den nedre terrassen med vatten och åkt skridskor vackra vinterdagar. Vi får se vem eller vilka som nu skriver våningens framtida historia.

Det finns mer historia i huset som byggdes på 1930-talet för sportaktiviteter. När ”Sportis” uppfördes fanns en stor simbassäng, tennisbanor och salar för gymnastik. Det fanns även en restaurang och en teater – den senare byggdes om till biografen Rivoli.

Både bion och badet lades ner många år senare. Bion byggdes på 70-talet om till Polar Studios där Abba spelade in sina tre sista skivor.

Vilka ägarna till bostaden högst upp i huset är och varför de säljer vill inte Niklas Berntzon berätta.

– Men bostaden är ett arv som säljs, ägarna har redan sina boenden ordnade sedan tidigare.

Rekordnivåer

Priset är inte heller officiellt, men billigt lär det inte bli. Att sätta ett utgångspris är dock lurigt eftersom lägenheten inte direkt går att jämföra med andra försäljningar på Sankt Eriksgatan.

Enligt Niklas Berntzon finns det betydligt fler människor med kapacitet att köpa bostaden än vad man kanske tror.

– Att det är ett landmärke som har en så gedigen proveniens och historia, tillsammans med att bostaden är så otroligt vacker, gör att vi räknar med att det ska ta oss till rekordnivåer. Det här är inte för den osäkra köparen som vill bo på ”fina gatan”, utan för någon som redan är lite ”larger than life” och vill ha något som ingen annan kan få.