Skenande priser på mat och el, höga räntor och höjda hyror. Det ekonomiska läget har fått nya grupper att söka sig till kommunens skuldrådgivare.

I Enskede-Årsta-Vantör ser man ett ökat tryck – och att människor från andra områden än tidigare hör av sig.

Samtal från Högdalen, Rågsved, Bandhagen och Hagsätra har fram tills nyligen varit vanligast. Nu hör även höginkomsttagare, bosatta i Enskede och Årsta, av sig.

– Fler bostadsrättsinnehavare och företagare hör av sig till oss. Personer som tidigare har klarat sig får det svårt att gå runt på grund av inflationen, högre räntor och ökade mat- och elpriser, säger Johanna Hävrén, budget- och skuldrådgivare på stadsdelsförvaltningen.

Det är vanligt att man har många olika lån och krediter, berättar hon.

– Det fungerar så länge de har en inkomst, men så blir de av någon anledning av med den. A-kassan eller andra typer av ersättningar dröjer och en buffert att falla tillbaka på saknas, det är ett ganska vanligt scenario.

Det är inte heller ovanligt att stora skulder uppstått på grund av spelberoende. 

– Många skäms över att ha försatt sig i en skuldsituation och drar sig för att kontakta oss. Kanske försöker de lösa det på egen hand genom att ta nya lån för att betala på gamla lån och krediter, vilket innebär att man inte hör av sig till oss förrän det verkligen är akut, säger skuldrådgivaren Anki Åkerberg, och fortsätter:

– Men alla kan någon gång i livet hamna i en situation som man inte vet hur man ska lösa och då är det bra att kunna få någon utomståendes syn på problemen.

Avbetalningsplan

På kommunens budget- och skuldrådgivning kan man dels få råd kring vardagsekonomi, exempelvis hur man planerar sin budget, dels rådgivning kring sin skuldsituation och vad man kan göra för att bli skuldfri, till exempel genom att göra en avbetalningsplan eller en ansökan om skuldsanering.

– Beviljas man en skuldsanering är det en process som varar under fem år och vi rådgivare finns tillgängliga under hela den tiden. Exempelvis kan inkomsten förändras och man kan behöva göra en ansökan om omprövning utifrån förändrad ekonomi, säger Johanna Hävrén.

Vad kan man göra för att undvika att hamna i skulder?

– Låna inte pengar för konsumtion. Vi ser en stor ökning av sådana lån. Det är inte ovanligt att man har en miljon kronor i blancolån utan att äga någonting. Vi skulle önska att man tog kontakt med oss i ett tidigare skede, säger Johanna Hävrén.