Botkyrka

– Det har varit känt att det är ett genomgående problem på alla våra miljonprogramsskolor, men det här verkar vara "next level", säger oppositionspolitikern Willy Viitala (M) som sitter som andra vice ordförande i Botkyrka utbildningsnämnd.

Möte om en vecka

Men trots att han sitter i kommunens beslutsorgan för skolfrågor kände han inte till att det runnit svart sörja från det mögeldrabbade taket. Den informationen fick han först efter Mitt i:s rapportering. Och det ställer han sig kritisk till.

Nu riktar han en känga mot det S-ledda styret i kommunen.

– Ansvaret ligger hos styret och förvaltningarna. Men om de har känt till de här problemen en längre tid så är det ännu underligare att man inte valt att göra något åt det, säger han.

Vad kan du själv göra i din roll som oppositionspolitiker?

– Vi har nämnd den andra maj och det är först då vi kan adressera det. Om något ska till snabbare så är det ju styret som kan göra det.

Hanteringen av problemen som nu uppstått på Broängsskolan faller på både utbildningsnämnden, som ansvarar för skolornas verksamhet, och teknik- och fastighetsnämnden, som ansvarar för själva byggnaden.

Ingen ville byta taket

Socialdemokraternas Yasemin Ergül är ny ordförande i utbildningsnämnden som ansvarar för skolfrågor. Hon tog över efter Emanuel Ksiazkiewicz (S) som i sin tur tagit över den högsta politiska rollen i kommunen, kommunstyrelsens ordförande. Stefan Dayne (KD) är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för själva skolbyggnaden.

Ingen ur S vill låta sig intervjuas när Mitt i ställer frågor. Desto mer pratglad är Stefan Dayne.

Enligt honom hade kommunen ute ett anbud för att lägga om taket för något år sedan, men ingen var intresserad att göra arbetet och därför blev det inget nytt tak. En ny anbudsperiod är påbörjad för att kunna lägga om taket under sommaren.

Men hur illa däran taket varit i 25 år kan han inte svara på.

– Jag har varit i kontakt med tjänstemän som säger att de inte heller vet. Men jag ska gå till botten med det här – så här får det inte gå till, säger han.

Taket har läckt i 25 år – skyddsstopp stänger skola

Personalen har fått fånga svart sörja i hinkar, eleverna blir tunga i huvudet av dålig luft och nu har ett omfattande mögelangrepp konstaterats. Nu stoppas verksamheten vid Broängsskolan av facket.

Broängen

Under fredagen infördes ett skyddsstopp av flera fackförbund mot verksamheten på Broängsskolan. Anledningen är ett tak som läckt sedan 1999 vilket har medfört omfattande skador på byggnaden med fuktskador och mögelangrepp som följd.

Dålig luft

En extern granskning konstaterar att ventilationssystemet på skolan levererar "bristfälligt" med luft till flera av skolans lokaler och att det bedöms ligga bakom flertalet av de problem i inomhusmiljön som personal och elever upplever på skolan så som trötthet, tung i huvudet och torr i halsen. Vissa i personalen med astma har också upplevt sig mer påverkade i byggnaden.

Rapporten konstaterar att ventilationssystemet kräver "akuta" åtgärder. Antingen genom att byta ut vissa delar eller hela systemet.

Svart sörja

Enligt representater från fackförbundet Sveriges lärare vittnar deras medlemmar om att det vid nederbörd rinner svart sörja från taket som de måste fånga i hinkar.

Enligt Botyrka kommun är det endast Broängsskolans förskole-, mellan- och högstadieverksamhet som påverkas. Alltså drygt 420 elever. Förskolan har förflyttats till andra lokaler medan övriga har fått distansundervisning. Lågstadieeleverna fortsätter att gå i skolan som vanligt, då deras lokaler inte berörs.

Facket: Måste säkra arbetsmiljön

Enligt representanterna från Sveriges lärare gäller skyddsstoppet till dess felen är avvärjda.

– Tills man säkerställer att arbetsmiljön är skälig för personal och elever, säger Ulf Hallberg, en av två ordförande för Sveriges lärare i Botkyrka.

Ska byta taket

Enligt kommunens presskommunikatör Lennart Agén har enskilda läckor åtgärdats löpande i takt med att de upptäckts. Och kommunen har redan beslutat att förhindra att något liknande händer på Broängsskolan igen.

– Att byta taket till en annan sorts konstruktion för att undvika läckage i framtiden är redan beslutat och planerat. Och enligt planen ska takbyte ske under sommaren/hösten. Det var inför detta takbyte som utökade prover togs, och de mikrobiella skadorna upptäcktes, säger han.

Nu har kommunen tagit prover för att se vad för sorts mikroorganismer det rör sig om. Först när man vet det kan man ge vidare besked till oroliga vårdnadshavare, menar Agén.

– Vi förstår den oro detta skapar för alla vårdnadshavare och vi önskar att vi redan nu kunde ge klara besked. Tyvärr kan vi inte det, men en första indikering får vi när vi har svar på de mikrobiella prover som nu tagits.

Är du drabbad? Hör av dig till Mitt i:s reporter Albin Tingstedt på 079-067 75 24. Källskydd garanteras!

Broängsskolan har drabbats av ett omfattande mögelangrepp. Dålig luft och läckande tak ligger bakom.

Broängsskolan har drabbats av ett omfattande mögelangrepp. Dålig luft och läckande tak ligger bakom.

Google maps

Taket har läckt i 25 år – skyddsstopp stänger skola

Elever i Botkyrka får plugga på distans ✔ Svart sörja rinner längs med väggarna ✔ Omfattande mögelangrepp