– Nu är klockan slagen!

Det sade Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, när hon och ett antal anställda vid Karolinska i Huddinge gick ut genom entrén klockan 16 på torsdagen.

Konflikten är ett faktum, sedan Vårdförbundet tackat nej till ett avtalsförslag på onsdagskvällen, och kontrat med ett nytt som fick nobben av arbetsgivarorganisationerna.

– Det är orimligt att planera vård utan tillräckligt med resurser. Vi har tagit vårt ansvar, inte minst under pandemin, nu måste arbetsgivaren ta sitt, sade hon.

Vårdförbundets stridsåtgärder är övertids- och mertidsblockad. Dessutom blir det stopp för nyanställningar.

Vill ha kortare arbetstid

De främsta kraven gäller arbetstidsförkortning, mer hållbara scheman och löneutveckling. Men det skulle innebära "orimliga kostnadsökningar" enligt ett uttalande från SKR.

Linus Hultgren är sjuksköterska och har jobbat på akutmottagningen sedan 2020.

– Det här känns som en rimlig sak. Vi har fått nog, säger han.

Linus Hultgren jobbar på akuten på Karolinska i Huddinge och tycker att konfliktåtgärderna är rimliga.

Linus Hultgren jobbar på akuten på Karolinska i Huddinge och tycker att konfliktåtgärderna är rimliga.

Ingrid Johansson

Kortare arbetstid och bättre övertidsersättning är de viktigaste kraven anser han.

– Det har länge varit ett ansträngt läge. Jag jobbar inte över så ofta, däremot hoppar jag in vid sjukluckor. Vissa perioder under sommaren får man flera sms om dagen med frågor om man kan komma in under ledigheten.

8 000 i Stockholm

Enligt Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, motsvarar övertidsuttaget i regionen 300 tjänster.

– Är det så dåligt ställt inom svensk hälso- och sjukvård att det inte fungerar om medarbetarna går hem när deras arbetstid är slut? säger hon.

Blockaden berör cirka 8 000 medlemmar i Region Stockholm: sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i regionens verksamheter, samt i de fyra bolagen Aisab (Ambulanssjukvården i Storstockholm AB), Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus AB.

Personal hos privata vårdgivare har andra avtal och berörs inte.

Enligt Vårdförbundet är arbetssituationen så tuff att många, cirka 30 procent av medlemmarna, arbetar deltid för att orka med.

– Det är skrämmande. Arbetet är tufft och man får för lite återhämtning, säger Emma Jonsson.

Patienter kan få vänta

Region Stockholm arbetar nu för att klara blockaden, skriver de på sin webb.

– Vårt fokus är att värna patienterna. I regionen samarbetar vi både centralt och lokalt för att säkerställa att vi kan ge akut vård och annan vård som inte kan vänta, säger chefläkare Johan Bratt.

Planerad vård kan komma att skjutas upp om det går, och patienter behöver räkna med avbokningar. De patienter som berörs kommer att bli kontaktade av vården, skriver de.