Preliminärt kan nya tunnelbanan, med station i Östberga, tas i bruk 2034. Tidigare var tanken att stationen i Östberga skulle heta just Östberga. Men nu har regionen tänkt om. På Roslagsbanan finns redan en station, i Djursholm, som heter Östberga. Därför får den nya tunnelbanestationen namnet Östbergahöjden.

– Det är viktigt att det inte finns två stationer som heter samma sak, till exempel om räddningstjänsten behöver rycka ut. Dessutom ska den nya tunnelbanestationen placeras vid Östbergahöjden, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP), och fortsätter:

– Namnet knyter även an till andra höjder i Stockholm, som Mälarhöjden och Hammarbyhöjden.

Att åka med nya gula linjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan kommer att ta tio minuter, med totalt fyra stopp mellan ändstationerna. Planerad byggstart är 2025, om nödvändiga tillstånd finns.

Förra året drogs busslinje 168, mellan Gullmarsplan och Östberga, in.

Förra året drogs busslinje 168, mellan Gullmarsplan och Östberga, in.

Johanna Wallén

Blev av med buss i vintras

Östbergaborna saknar i dag spårbunden kollektivtrafik och blev i december av med buss 168, som gick mellan Gullmarsplan och Östberga. Något som orsakade protester från boende.

Vad vill du säga till dem som saknar 168:an?

– Jag säger som jag har sagt förr, vi saknar väldigt stora summor i budgeten samtidigt som resandet har minskat. Jag förstår att folk är frustrerade och tycker inte om att göra de här neddragningarna, men när regeringen lämnar oss helt utan stöd har vi väldigt få verktyg kvar, säger Anton Fendert.

En utvärdering av neddragningarna och andra bussförändringar kommer att göras under 2025.