I stadshusets foajé visas nu en utställning som uteslutande innehåller olika målningar av isberg. Men det är inte de klassiskt isblå.

Nej, konstnären Jakob Anckarsvärds isberg vilar i svarta nattmiljöer i färger som grönt, rosa och orange.

– Det är där jag befinner mig som konstnär. Jag har mycket svart i mina målningar. Jag blandar gärna färgen svart själv, för svart är mycket mer än bara en färg. Den kan vara varm, kall, jordig, luftig. Det beror på hur man blandar, säger han.

Isbergen smälter bort

I över två års tid har han målat olika isberg utifrån fotografier.

Det är inte bara isen som ett prisma för färger som intresserar honom. Konsten visar också den pågående klimatförändringen med stigande temperaturer och isberg som smälter.

– Det är fotografier jag målar utifrån är tagna ungefär ett halvår innan. De här isbergen är borta nu. Det här är en dokumentation av en process som pågår just nu.

Störst under ytan

Isbergssviten skildrar även klimatförändringen på ett psykologiskt plan.

– Som vi vet är isberg större undertill. Det hänger ihop med att vi bara ser en liten bit av klimatförstörelsen, därför blir vi ständig chockade när vetenskapen säger att det är mycket värre, att det går mycket fortare.

Det som finns under ytan är också det som vi trycker undan och förnekar. Som att man återvinner noga men samtidigt planerar en flygresa Thailand.

Vill få folk att tänka och känna

– Det handlar inte om att stå till höger eller vänster, utan det är sakpolitiskt. Jag vill inte skriva folk på nästan eller vara en 68-konstnär som skriver slagord. Jag vill få folk att känna och tänka. Har man en scen måste man säga något betydelsefullt. Som konstnär har jag en scen. Då måste jag stå för något jag tycker är viktigt.