Känslor. "Det är en dröm när hitta den här nivån av förvirring när man gör pranks. Få folk att undra vem som ligger bakom och röra upp känslor", säger Fredrik Boltes. Foto: Knut Koivisto

Svenska nyheter bakom statyn av Helldén

Förra veckan ställdes en staty föreställande Daniel Helldén ut på Skeppsbron, signerad en okänd konstnär. Nu står det klart att satirprogrammet Svenska nyheter låg bakom upptåget. "Det var en tokig idé, men det är oftast de som det blir bäst tv av", säger producenten Fredrik Boltes.

  • Publicerad 12:35, 8 nov 2021

Förra veckan skapade en staty, föreställande trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), uppmärksamhet då den plötsligt stod uppställd på Skeppsbron. Ett dygn senare var den bortplockad. Frågan om vem som låg bakom verket engagerade många.

I fredags kunde Mitt i berätta att Fredrik Boltes, producent för Svt:s satirprogram Svenska Nyheter, försökt få tillbaka det bortforslade verket. Senare på kvällen bekräftades att de låg bakom statyn.

– Ja, det är jag som är den okände konstnären som har gäckat Stockholm på ett smart sätt hela veckan. Det är jag som har finansierat statyn av Daniel Helldén, sade programledaren Kristoffer Appelquist under fredagens sändning.

Daniel Helldén (MP) står staty på Skeppsbron – konstnär okänd

Helldénstatyn togs ner – upphovsmannen gav sig till känna

Prislapp? Att Svenska nyheter och Svt står bakom statyn betyder att den är finansierad av offentliga medel. Exakt vad prislappen låg på vill dock inte Fredrik Boltes svara på. Foto: Knut Koivisto

Fredrik Boltes. Producent för Svt:s satirprogram Svenska nyheter. Foto: Ulrika Campbell

Kunde varit Svenonius

Huvudämnet för avsnittet i fråga var enprocentsregeln, som säger att en procent av kommunala byggprojekt ska vikas åt konstnärlig gestaltning.

– Helldénstatyn var vårt inlägg i debatten om offentlig konst, säger Fredrik Boltes, producent för Svenska nyheter.

Att just Daniel Helldén skulle få stå staty var ingen självklarhet, berättar han. Det fanns många kandidater, men valet föll på Daniel Helldén eftersom man räknade med att det skulle skapa mest reaktioner.

– Vi funderade även på att ställa ut en staty av Iréne Svenonius utanför Nya Karolinska, men landade på Helldén. Vi tänkte att det skulle bli roligt att få med en elsparkcykel, eftersom det är en så laddad fråga. No pun intended.

Efter tv-dissen: Daniel Helldén känner sig hedrad

Målad skyltdocka

Själva statyn är dock skapad av konstnären Emanu Elvis Garnheim på uppdrag av Svenska nyheter. Den består av, berättar Fredrik Boltes, en skyltdocka i plast, kläder och sprayfärg. På plaketten bredvid stod dock att den var gjort av "bronserad sodomitlera".

Vad menas med det?

– Vi ville stoppa in ledtrådar i skylten, att det var satir och att vi låg bakom statyn. Det finns det inget som heter sodomitlera, men ett otränat öga kanske läser det som eternitlera. Det är ett sodomiskämt, helt enkelt.

Daniel Helldén är redan en av de mest flitigt kritiserade politikerna i staden, och hot mot hans person är inte ovanligt. Målet var att röra upp känslor, men inte men att spä på något agg mot trafikborgarrådet, menar Fredrik Boltes.

– Jag hoppas och tror att satir kan fungera om en ventil som lättar på trycket, snarare än något som eldar på hat och hot. Vår målsättning är att slå åt alla håll, peka på det tokiga i alla politiska läger.

"Bönade och bad"

Sammantaget är Fredrik Boltes nöjd med den skapade förvirringen kring vem som låg bakom verket och genomslaget nyheten fick.

– Det känns roligt. Vi har hållit på i åtta säsonger, det är viktigt för oss hitta nya grepp i våra avsnittsfinaler och i vår aktivism. Det var en tokig idé, men det är oftast de som det blir bäst tv av.

Nu står statyn i en stadens förvaringslokaler. Enligt Fredrik Boltes har man, utan framgång, försökt få tillbaka den.

– Jag skickade tre medarbetare till lagret, de stod där och bönade och bad att få ut den. Det gick inte, utan först måste de räkna ut vad bortforslingen kostade. Vi kommer betala vad det kostar.

Ledtråd? På plaketten fanns ledtrådar om att statyn var satir och att Svenska nyheter låg bakom verket, menar Fredrik Boltes. Foto: Knut Koivisto