Avstängningen ska bland annat förhindra buskörning.

Mitt i har tidigare skrivit om bilträffarna och trafiken som boende i området många gånger har klagat på.

– Toppen att politiker idag greppar läget och äntligen vill ge över 3000 Boende på Sveavägen sömn, säger en boende i området sedan över 30 år.

I en enkätundersökning förra året uppgav 80 procent av bostadsrättsföreningarnas styrelser att trafiksituationen på Sveavägen är ganska eller väldigt problematisk.

– Vi vill fylla Sveavägen med folkliv, snarare än motorvrål. Genom bilfria helger kan vi skapa utrymme för torghandel, loppisar, uteserveringar, kulturevenemang och julmarknader, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/kritik-mot-biltraffar-och-fortkorning/repudo!nvtfZEWrV5AiXrPtuyol1w/

Men alla är inte positiva till förslaget. Veteranbilsfantasten Tommy Ledberg har själv deltagit i cruisingen på Sveavägen sedan 1970-talet.

Cruisingen hålls åtta gånger per år och han tycker att det är orättvist att använda den som anledning till att förbjuda trafik.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt. Motorkulturen är så pass stor och viktig i Stockholm att de inte bör plocka bort den från Sveavägen. Vi har kört bil där sedan 1960-talet. Det är bara ett försök av desperata miljöaktivister för att få bort bilar ur stan utan större genomtanke, säger han.

Varför tror du boende har klagat på buller och trafik så mycket?

– Bullrigt är det inte. Väljer man att bosätta sig på där får man väl räkna med att det låter lite. Min mamma har själv bott på Sveavägen, jag kan inte komma ihåg att det var något särskilt bullrigt. Det är den här jävla musiken vissa spelar, det kan jag förstå. Spelar man så högt kan jag förstå att folk blir lacka. Det har vi försökt att stävja, det finns en grupp som jobbar med det.

Dessutom skulle restauranger och affärer gå miste om intäkter från alla som kommer för att titta på bilarna, menar han.

– Fint om de vill minska trafiken. Det kan jag hålla med om. Men låt vår cruising vara kvar. Låt kulturen vara.

Sveavägens avstängda sträckor

Miljöpartiet och de rödas mål är att minska bilkörningen med 30 procent de kommande åtta åren.

Vilken sträcka och vilka helger som passar ska utredas i början av nästa år.

– Utgångspunkten är att hitta en lösning som fungerar för dem som till exempel reser med färdtjänst och som säkerställer framkomligheten för leveranser och boende som saknar alternativa färdvägar, säger Lars Strömgren.