Inrättandet av en familjecentral i Hallonbergen ska undersökas. Personal inom serviceyrken ska få arbetsskor. Stadens grundskolor inför gratis frukost.

Där är några av de kostsammaste satsningarna i S+V+C+MP-styrets förslag till budget. En lunta som enligt Peter Schilling (S) ska rusta Sundbyberg för framtiden.

– Stora kostnadsbesparingar menar vi att vi har nått vägs ände med, säger kommunstyrelseordföranden.

Samtidigt saknas pengar för några "stora reformer", tillägger han.

Någon ny skattehöjning blir det inte tal om, utan satsen förblir densamma: 19,25 kronor.

Sett till rena kronor och ören får alla stadens nämnder mer i plånboken än i förra budgeten. Det i ett fortsatt oroligt världsläge, med både krig och inflation.

– Man måste vara noggrann med var kostnadsökningarna slår hårdast. Det har vi räknat väldigt noga på, säger Schilling.

Sex timmars arbetsdag

Störst ökning kommer grundskole- och gymnasienämnden till del: 54,3 miljoner kronor.

Även förskolenämnden får sig ett av de större tillskotten, på 27,9 miljoner. Här vill styret titta närmare på om det går att införa sex timmars arbetsdag.

Den punkten vill inte Schilling kommentera. I stället hänvisas Mitt i till Moisés Ubeira (V), ordförande i förskolenämnden.

– Sex timmars arbetsdag ser jag som framtiden. Men innan vi kan landa i hur, på vilket sätt och i vilken utsträckning måste vi i Sundbybergsmajoriteten ha stenkoll på alternativen, kostnaden och de positiva effekterna, säger han.

Har det funnits skiljelinjer inom styret gällande den här frågan?

– Vi är alla överens om att det är rätt tillfälle att göra en utredning på det.

I Järfälla utreds redan sex timmar arbetsdag. Tjänstemännen där har slagit fast att det inom förskolan skulle kosta kommunen 4,9 miljoner kronor årligen, och då är inte alla kostnader inräknade.

Kostnaden är dock inte det enda som spelar roll, menar Moisés Ubeira.

– Personalen måste få en verklig skillnad i sin arbetsmiljö. Det handlar om att på riktigt se över hela paketet, inte bara vad det kostar.

M: "Lyxfällan-politik"

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) har anmärkningar. Han tycker att styret gör fel som inte har räknat in något överskott i budgeten.

– Man fortsätter med "Lyxfällan-politiken", där man skjuter över de ekonomiska problemen på framtida generationer.

Att mycket av pengarna går till skolan är bra, anser han. Budgetens politiska innehåll beskriver han däremot som "oinspirerat".

– Det står inte ett ord om hur man ska lösa resultaten i skolan konkret.

Styrets budgetförslag avhandlas på kommunfullmäktige den 8 november.