Christine Nordkvist, en av studenterna, säger att problemen började i september 2022. 

Hon berättar hur hon från sitt fönster såg att fyra personer eldade skräp i studenternas gemensamma grillplats. Personerna tillhörde den grupp som uppehållit sig på parkeringen.

– Jag blev orolig när jag såg det, det är ju brandfarligt, så jag började filma för att kunna anmäla incidenten. När de såg att jag filmade skrek de fula ord och en av kvinnorna blottade sig för mig. Det var otroligt obehagligt och chockerande. Jag blev jätterädd, säger Christine Nordkvist.

Christine Nordqvist och hennes sambo berättar att de ringt polisen flera gånger i veckan men att det inte tas på allvar.

Christine Nordqvist och hennes sambo berättar att de ringt polisen flera gånger i veckan men att det inte tas på allvar.

Malin Wandrell

En dag när Christine skulle till universitetet, började en av männen förfölja henne och ropa hotfullt. Hon filmade med sin mobiltelefon för att avskräcka mannen, som då slog telefonen ur hennes hand.

– Jag ringde polisen men det tog 30 minuter tills de kom. Under tiden jagade han mig först till fots och sedan med sin skåpbil, säger Christine Nordqvist.

Båda händelserna polisanmäldes och gick till rätten, men avskrevs sedan då mannen i fråga lämnat landet. Fallet med kvinnan avskrevs då hon inte har någon inkomst och då inte kunde betala böter. Christine Nordqvist berättar att flertalet studenter i en gemensam chattgrupp diskuterat problemet. 

– Vi är många som känner oss väldigt otrygga, några har berättat att personerna från parkeringen tagit sig in i portar och knackat på hos studenter och bett om pengar.

Tog kontakt med kommunen

Christine Nordqvist kontaktade flera politiker i Solna i ett försök att få stöd. Samuel Klippfalk (KD), oppositionsråd, valde att träffa Christine och lyssna på vad studenterna upplever i Kungshamra.

– Detta är självklart inte okej, vi måste ha ordning och reda i hela Solna. Fler insatser behövs för att få stopp på det, säger han.

Fastigheterna ägs av SSSB

Marlene Lundkvist, kommunikationschef SSSB, uppger att de känner till problemen. 

– Vi har kontaktats av studenterna och vill framhålla att tryggheten är otroligt viktig för oss.

Nyligen satte SSSB in vakter som under tio dagar åkte ronder kring området.

– Vi har inga problem med att återinsätta vakter om det kan göra området tryggare, säger Marlene Lundkvist.

Christine Nordkvist har varit i kontakt med SSSB men anser att de inte lyssnat ordentligt på studenternas oro. 

– Vi hade möte för några veckor sedan men de lyssnar inte riktigt, det känns som att de kommer med bortförklaringar. Exempelvis bad vi en fastighetsskötare att sätta lås på containrar för att hindra personerna från att ta saker därifrån, men då hävdade denne att det blir för krångligt.