Den grönblå majoritetens budgetförslag för 2022 är nu förhandlad och klar. Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet, och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) är nöjda med att kunna presentera vad de kallar en ”historiskt stor satsning” på stadsmiljön.

Totalt satsas närmare 90 miljoner kronor extra nästkommande år på att göra parker, grönområden och skogar renare och tryggare.

–  Vi vill att stockholmarna ska fortsätta den här trenden med att vistas utomhus som vi har sett öka under pandemin, säger Jonas Naddebo.

Bästa fiskeplatserna

Konkret ska pengarna användas till att förbättra städningen i stadens parker. Både genom nya smarta sopkärl, samt bättre frekvens på städning. Även redan existerande spontana idrottsytor, basket- och bouleplaner ska få et ansiktslyft. Grönområden som idag känns otrygga ska få förbättrad belysning.

Slutligen ska naturreservat, skogar, motionsspår och bra fiskeplatser få bättre skyltning, och förskolebarn ska få bättre tillgång till egna odlingslotter.

– Det gäller att sköta och ta hand om det vi redan har, det behövs pengar för att underhålla och upprätthålla kvaliteten. Och man behöver inte lämna Stockholm för att vandra, fiska eller grilla ute i skogen, säger Karin Ernlund.

En anledning till att detta är möjligt är att skatteintäkterna ökar i Stockholm, enligt Karin Ernlund.

– Det gör att vi kan göra sådana här extrasatsningar, utöver grundbudgeten, säger hon.

När kommer man se skillnad av de här pengarna?

– Absolut redan till sommaren. Det är helt klart vår ambition, säger Jonas Naddebo.

https://www.mitti.se/nyheter/schhh-har-ar-stockholms-tystaste-platser/repuiq!5mPsZzw79YHWoTUREjSE6g/