I december beslutade Stockholm Business Region att säga upp avtalet med 40 privata aktörer som erbjuder nyföretagarrådgivning i Stockholm, däribland den ideella föreningen Nyföretagarcentrum.

Anna Forsberg, ordförande för Nyföretagarcentrum i Stockholm berättar att deras bokningssida stängdes ner trots att 110 företagare står i kö för rådgivning.

– Det är otroligt bekymmersamt. Staden vill lägga om formerna för stödet till nyföretagare och sa upp vårt avtal trots att det har fungerat bra, säger hon.

Nådde hundratals företagare

Nyföretagarcentrum fick tidigare bidrag för varje individ de hjälpte som var skriven i Stockholm, och de nådde en hög andel kvinnor och personer med utländsk bakgrund. De erbjuder kostnadsfri rådgivning på flera språk och hjälpte förra året 330 företag att starta i Stockholm, vilket motsvarar en beräknad skatteintäkt på 23 miljoner kronor. 

Anna Forsberg, ordförande Nyföretagarcentrum i Stockholm.

Anna Forsberg, ordförande Nyföretagarcentrum i Stockholm.

Tommy Jansson

– Vi nådde de grupper som vi tror att staden vill stötta och vi levererade resultat de borde vilja ha, säger Anna Forsberg och fortsätter:

– Vi kan inte med egna resurser erbjuda individuell rådgivning ens i närheten av vad vi tidigare gjort och vad som behövs. Kön växer från dag till dag och vi vet inte hur vi ska kunna hjälpa dem.

Ska ges i egen regi

Från stadens håll planeras en förändring där arbetsmarknadsförvaltningen ska ta över ansvaret för rådgivningen. Den ska ges i egen regi men kompletteras med upphandling av privata aktörer.

– Konflikten handlar om det privatiserade systemet. Vi har ingen insyn, säger Arvid Vikman Rindevall (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Arvid Vikman Rindevall (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Arvid Vikman Rindevall (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Björn Dalin

Det är dock fortfarande oklart hur det nya arbetssättet ska se ut.

Borde man inte ha kommit på en plan innan man sa upp avtalen?

– Det finns flera aktörer som ger nyföretagarstöd, så det finns hjälp.

Får kritik

Oppositionspartierna Centerpartiet och Liberalerna kritiserar beslutet, särskilt i en lågkonjunktur.

– Ideologin går före en välfungerande verksamhet, säger Jonas Naddebo (C).

Arvid Vikman Rindevall (S) menar att det inte handlar om ett ideologiskt övertagande, utan om att ta ansvar för skattepengarna.

– Privatisering är en klassisk borgerlig lösning, men den tiden är över, säger han.