Bo Ståldal tog sig till Nacka stadshus den 9 mars i hopp om att få vara med på Nackalistans årsmöte. Partiet som han grundade 2005 och så sent som i december var ordförande för. Men han släpptes alltså inte in.

”Stadshusets vakter var inkallade och kommunens säkerhetschef. Det hotades om att kalla på polis”, skriver Bo Ståldal i ett mejl till Mitt i.

”Var inte inbjuden”

Partiets politiska sekreterare YuSie Rundkvist Chou svarar:

”Då Bo Ståldal utträdde ur partiet 7 december så var han inte inbjuden till årsmötet och tilläts därmed heller inte delta. Hans ansökan om förnyat medlemskap i partiet kommer att behandlas av den nytillträdda styrelsen.”

Politiska sekreteraren YuSie Rundkvist Chou ser turbulensen i Nackalistan som ett smärtsamt generationsskifte.

Politiska sekreteraren YuSie Rundkvist Chou ser turbulensen i Nackalistan som ett smärtsamt generationsskifte.

Magnus Laupa

Under årsmötet valdes en ny styrelse och ersättare till de 17 platser partiet lämnat i kommunens nämnder efter flera avhopp den senaste tiden.

Efter avhoppen – 17 av Nackalistans platser tomma

Det började med att grundaren Bosse Ståldal lämnade partiet och sedan har många följt efter. Nu gapar 17 av Nacklistans platser i kommunens nämnder tomma.

– Jättetråkigt, säger partiets oppositionsråd Mikael Carlsson.

Nackalistan som är tredje största parti i Nacka gjorde i höstas sitt bästa väl någonsin och ökade från fem till sju mandat i kommunfullmäktige. Samtidigt har medlemmarna bråkat om hur partiet ska organiseras.

I december hoppade Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal av partiet. Den 31 januari gjorde hustrun, medgrundaren och partiets gruppledare Christina Ståldal detsamma

”Medlemsstyrt parti”

Partiet lyckades inte enas om vilka nya politiker som ska representera partiet i kommunens nämnder och presentera dem för kommunfullmäktige den 20 februari. Nu står 17 av partiets platser i olika nämnder tomma.

– Jättetråkigt men det fanns tyvärr ingen möjlighet att ordna ersättare så snabbt. Eftersom vi är ett medlemsstyrt parti måste vi ha medlemsmöten för att bestämma vilka som ska representera partiet, säger Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) tycker att Nackalistan sviker sina väljare.

– Man börjar ställa sig frågan om det fortfarande finns ett parti som tänker fullfölja sitt mandat från väljarna, eller om de bara varit ett luftslott, säger han.

Vem styr Nacka efter valet 2022? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och oppositionsrådet Johanna Kvist (S) utanför Nacka stadshus. Bilder tagna den 12 september 2022.

Vem styr Nacka efter valet 2022? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och oppositionsrådet Johanna Kvist (S) utanför Nacka stadshus. Bilder tagna den 12 september 2022.

Johan Kristensen

Beslut på årsmöte

Mikael Carlsson säger att han ”förstår kritiken” men betonar att partiet har politiker på alla ordinarie platser i nämnderna.

– Det här handlar om våra ersättarplatser så om någon är sjuk eller borta så har vi inte någon som ersätter. Men det har inte hänt än och borde inte hända de kommande veckorna heller.

Partiet har årsmöte den 9 mars. Förhoppningen är att partiet då enas om vilka politiker som ska tillsätta de vakanta posterna och att det kan göras vid nästa kommunfullmäktige den 20 mars.

– Det ska bli väldigt skönt. Vi har många medlemmar som vill sitta i nämnder. Jag tror att den mesta turbulensen är över och att vi har hittat ett bra arbetssätt den senaste tiden, säger Mikael Carlsson.

vi är ett medlemsstyrt parti måste vi ha medlemsmöten för att bestämma vilka som ska representera partiet, säger Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson.

vi är ett medlemsstyrt parti måste vi ha medlemsmöten för att bestämma vilka som ska representera partiet, säger Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson.

Ulrika Lind/Liza Simonsson

Efter avhoppen – 17 av Nackalistans platser tomma

✔️Kritiken: Sviker väljarna. ✔️Svaret: Medlemsstyrt parti. ✔️Låter medlemmarna välja nya representanter på årsmötet.

Nackalistans grundare lämnar: ”Har kidnappat partiet”

Nackalistans gruppledare och grundare Christina Ståldal hoppar av partiet. Hon hävdar att partiet har kidnappats av nya medlemmar. Ytterligare 15 medlemmar hoppar av samtidigt.

Redan i december hoppade Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal av partiet. Nu gör alltså hustrun, medgrundaren och partiets gruppledare Christina Ståldal detsamma.

– Det är väldigt sorgligt att lämna det som jag har varit med och skapat och byggt upp under 18 år. Men man har kidnappat partiet helt enkelt – det går inte att vara kvar, säger Christina Ståldal.

”Som ett resultat av framgångarna i kommunvalen sedan 2006 fick vi i valet 2022 bevis på att vår politik uppskattas och vi blev Nackas tredje största parti. Några anställda har därefter tagit över partiet för egen vinnings skull. De och deras anhängare driver nu partiet i en riktning långt ifrån de värderingar om öppenhet och demokrati som varit Nackalistans själ” skriver Bosse Ståldal i ett mejl till Mitt i.

Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal lämnade partiet i december.

Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal lämnade partiet i december.

Peter Grannby

Politisk vilde

Christina Ståldal är ledamot i kommunfullmäktige, miljö- och stadsbyggnadsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Hon tvingas nu lämna sina poster i nämnderna men kommer att sitt kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag tycker inte att det är någon bra sits att vara politisk vilde men sett till Nackalistans fortsatta politik kommer jag att vara kvar. Jag beklagar för alla väljare. Men jag kommer göra så gott jag kan genom att lämna in motioner, interpellationer enkla frågor, säger Christina Ståldal.

”Stor sorg”

Ytterliga 15 medlemmar hoppar av samtidigt, enligt Christina Ståldal

– Det kan nog komma fler avhopp, säger hon.

Det är ”tydligt att vi inte delar samma värderingar som ’övertagarna’ och lämnar därför partiet med omedelbar verkan och med stor sorg och beklagande gentemot våra väljare”, skriver Bosse Ståldal.

Christina Ståldal inser att avhoppen kan bli svåra för partiet att hantera.

– De har avsevärda problem med tomma poster och ingen valberedning. Många av den aktiva delen av Nackalistan har försvunnit och nu får man fylla på med folk som inte har varit aktiva i politiken och personer som inte har röstat på vår politik. Vi får se om det går eller inte.

Vill starta nytt parti

Hon överväger att starta ett nytt parti.

– Det vill jag. Ur demokratisk synvinkel vill vi kunna stå för det vi säger, det känner vi inte längre att vi kan uppfylla.

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson är bedrövad över beskedet att Christina Ståldal slutar.

– Jäkla tråkigt. Jag Christina och Bosse var ju med och bildade partiet för en massa år sedan och de är några av mina närmaste vänner och jag anser att de kommer att vara det även i fortsättningen. Jag hoppas att de kan komma tillbaka i framtiden.

Vad tycker du om att Christina Ståldal vill starta ett nytt parti?

– Jag tycker att det vore synd. Nackalistan ska ju vara ett väldigt brett parti. Åsikterna ska ju kunna rymmas inom partiet. 

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson beklagar avhoppen i partiet: ”Vi behöver vara fler inte färre.”

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson beklagar avhoppen i partiet: ”Vi behöver vara fler inte färre.”

Liza Simonsson

Enligt Mikael Carlsson handlar konflikten om vilka i partiet som ska avlönas och hur mycket. 

– Det är hur vi ska organisera oss som har varit problemet. Politiskt har vi varit enade. 

Christina Ståldal berättar hur nya personer dykt upp, blivit medlemmar på möten och sedan röstat igenom beslut som presenterats i sista stund.

– Vi har inte haft något skydd för det. Man driver igenom beslut under kuppartade former och ökar med många, många medlemmar i sista minuten.

”Medför vissa problem”

Mikael Carlsson medger att partiet behöver se över sina stadgar.

– Vi har gjort det väldigt lätt för folk att engagera sig i politiken men det medför vissa problem som vi måste se över. Vi vill vara ett öppet parti som det är lätt att komma med i men samtidigt måste vi försvåra om någon i framtiden vill göra något tokigt.

Partiet har årsmöte i mars. Förändringar i stadgarna behöver beslutas om på två årsmöten.

Nackalistan gjorde i höstas sitt bästa val någonsin och ökade från fem till sju mandat i kommunfullmäktige. Trots bråken som följt ser partiets ordförande Päivi Dahlin ljust på framtiden.

– Nackalistan är kommunens tredje största parti och vi har mer än fördubblat antalet medlemmar jämfört med tidigare. Nu när de personer som inte ställt sig bakom organisationen lämnar partiet ser vi fram emot att äntligen ska kunna få ägna oss åt det politiska arbetet med att göra Nacka till en bättre kommun, säger hon i ett pressmeddelande.