Redan i december hoppade Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal av partiet. Nu gör alltså hustrun, medgrundaren och partiets gruppledare Christina Ståldal detsamma.

– Det är väldigt sorgligt att lämna det som jag har varit med och skapat och byggt upp under 18 år. Men man har kidnappat partiet helt enkelt – det går inte att vara kvar, säger Christina Ståldal.

”Som ett resultat av framgångarna i kommunvalen sedan 2006 fick vi i valet 2022 bevis på att vår politik uppskattas och vi blev Nackas tredje största parti. Några anställda har därefter tagit över partiet för egen vinnings skull. De och deras anhängare driver nu partiet i en riktning långt ifrån de värderingar om öppenhet och demokrati som varit Nackalistans själ” skriver Bosse Ståldal i ett mejl till Mitt i.

Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal lämnade partiet i december.

Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal lämnade partiet i december.

Peter Grannby

Politisk vilde

Christina Ståldal är ledamot i kommunfullmäktige, miljö- och stadsbyggnadsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen. Hon tvingas nu lämna sina poster i nämnderna men kommer att sitt kvar som ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag tycker inte att det är någon bra sits att vara politisk vilde men sett till Nackalistans fortsatta politik kommer jag att vara kvar. Jag beklagar för alla väljare. Men jag kommer göra så gott jag kan genom att lämna in motioner, interpellationer enkla frågor, säger Christina Ståldal.

”Stor sorg”

Ytterliga 15 medlemmar hoppar av samtidigt, enligt Christina Ståldal

– Det kan nog komma fler avhopp, säger hon.

Det är ”tydligt att vi inte delar samma värderingar som ’övertagarna’ och lämnar därför partiet med omedelbar verkan och med stor sorg och beklagande gentemot våra väljare”, skriver Bosse Ståldal.

Christina Ståldal inser att avhoppen kan bli svåra för partiet att hantera.

– De har avsevärda problem med tomma poster och ingen valberedning. Många av den aktiva delen av Nackalistan har försvunnit och nu får man fylla på med folk som inte har varit aktiva i politiken och personer som inte har röstat på vår politik. Vi får se om det går eller inte.

Vill starta nytt parti

Hon överväger att starta ett nytt parti.

– Det vill jag. Ur demokratisk synvinkel vill vi kunna stå för det vi säger, det känner vi inte längre att vi kan uppfylla.

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson är bedrövad över beskedet att Christina Ståldal slutar.

– Jäkla tråkigt. Jag Christina och Bosse var ju med och bildade partiet för en massa år sedan och de är några av mina närmaste vänner och jag anser att de kommer att vara det även i fortsättningen. Jag hoppas att de kan komma tillbaka i framtiden.

Vad tycker du om att Christina Ståldal vill starta ett nytt parti?

– Jag tycker att det vore synd. Nackalistan ska ju vara ett väldigt brett parti. Åsikterna ska ju kunna rymmas inom partiet. 

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson beklagar avhoppen i partiet: ”Vi behöver vara fler inte färre.”

Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson beklagar avhoppen i partiet: ”Vi behöver vara fler inte färre.”

Liza Simonsson

Enligt Mikael Carlsson handlar konflikten om vilka i partiet som ska avlönas och hur mycket. 

– Det är hur vi ska organisera oss som har varit problemet. Politiskt har vi varit enade. 

Christina Ståldal berättar hur nya personer dykt upp, blivit medlemmar på möten och sedan röstat igenom beslut som presenterats i sista stund.

– Vi har inte haft något skydd för det. Man driver igenom beslut under kuppartade former och ökar med många, många medlemmar i sista minuten.

”Medför vissa problem”

Mikael Carlsson medger att partiet behöver se över sina stadgar.

– Vi har gjort det väldigt lätt för folk att engagera sig i politiken men det medför vissa problem som vi måste se över. Vi vill vara ett öppet parti som det är lätt att komma med i men samtidigt måste vi försvåra om någon i framtiden vill göra något tokigt.

Partiet har årsmöte i mars. Förändringar i stadgarna behöver beslutas om på två årsmöten.

Nackalistan gjorde i höstas sitt bästa val någonsin och ökade från fem till sju mandat i kommunfullmäktige. Trots bråken som följt ser partiets ordförande Päivi Dahlin ljust på framtiden.

– Nackalistan är kommunens tredje största parti och vi har mer än fördubblat antalet medlemmar jämfört med tidigare. Nu när de personer som inte ställt sig bakom organisationen lämnar partiet ser vi fram emot att äntligen ska kunna få ägna oss åt det politiska arbetet med att göra Nacka till en bättre kommun, säger hon i ett pressmeddelande.