Nackalistan som är tredje största parti i Nacka gjorde i höstas sitt bästa väl någonsin och ökade från fem till sju mandat i kommunfullmäktige. Samtidigt har medlemmarna bråkat om hur partiet ska organiseras.

I december hoppade Nackalistans grundare och ordförande Bosse Ståldal av partiet. Den 31 januari gjorde hustrun, medgrundaren och partiets gruppledare Christina Ståldal detsamma

”Medlemsstyrt parti”

Partiet lyckades inte enas om vilka nya politiker som ska representera partiet i kommunens nämnder och presentera dem för kommunfullmäktige den 20 februari. Nu står 17 av partiets platser i olika nämnder tomma.

– Jättetråkigt men det fanns tyvärr ingen möjlighet att ordna ersättare så snabbt. Eftersom vi är ett medlemsstyrt parti måste vi ha medlemsmöten för att bestämma vilka som ska representera partiet, säger Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) tycker att Nackalistan sviker sina väljare.

– Man börjar ställa sig frågan om det fortfarande finns ett parti som tänker fullfölja sitt mandat från väljarna, eller om de bara varit ett luftslott, säger han.

Vem styr Nacka efter valet 2022? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och oppositionsrådet Johanna Kvist (S) utanför Nacka stadshus. Bilder tagna den 12 september 2022.

Vem styr Nacka efter valet 2022? Kommunalrådet Mats Gerdau (M) och oppositionsrådet Johanna Kvist (S) utanför Nacka stadshus. Bilder tagna den 12 september 2022.

Johan Kristensen

Beslut på årsmöte

Mikael Carlsson säger att han ”förstår kritiken” men betonar att partiet har politiker på alla ordinarie platser i nämnderna.

– Det här handlar om våra ersättarplatser så om någon är sjuk eller borta så har vi inte någon som ersätter. Men det har inte hänt än och borde inte hända de kommande veckorna heller.

Partiet har årsmöte den 9 mars. Förhoppningen är att partiet då enas om vilka politiker som ska tillsätta de vakanta posterna och att det kan göras vid nästa kommunfullmäktige den 20 mars.

– Det ska bli väldigt skönt. Vi har många medlemmar som vill sitta i nämnder. Jag tror att den mesta turbulensen är över och att vi har hittat ett bra arbetssätt den senaste tiden, säger Mikael Carlsson.