Midsommarafton 1923 invigdes Stadshuset – ritat av Ragnar Östberg – med pompa och ståt. Det är numera ett av stans mest välbesökta landmärken, med fler än 350 000 turister som besöker huset varje år.

Men tidens tand och turisters stamp tar även ut sin rätt och huset är slitet på sina håll.

Nyligen renoverades bland annat taket i Blå hallen, och nu när 100-årsdagen närmar sig än mer planerar staden att rusta upp landmärket ”till sin forna glas” till jubileumsåret 2023, skriver fastighetskontoret.

På att göra-listan finns bland annat att laga stengolvet i Blå Hallen, målning av dörrar och ytskikt, renovering av statyer på fasad och tak och omläggning av koppar på norra och södra koppartornen.

De flesta jobben på de publika delarna genomförs nästa år, medan vissa jobb kommer pågå till 2025.

Exakt vad renoveringen kommer kosta är hemligt då staden vill få in så bra anbud som möjligt, men det rör sig om cirka 30 miljoner kronor enligt Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd. Han är nöjd över att ”den här snart 100-åringen får sig en hjälpande hand”.

– Tanken är ju att stadshuset ska leva vidare i många hundratals år till, och då behövs dessa renoveringar med jämna mellanrum, uppger han.

Hur själva firandet kommer se ut är däremot ännu inte bestämt.

– Det blir ett långt firande som når sin kulmen 23 juni 2023, på 100-årsdagen. Exakt vad firandet kommer innehålla ser jag fram emot att få återkomma till, men jag tror och hoppas ingen i Stockholm kommer att missa det,