Hemlösheten i Stockholms stad har ökat. Det visar stadens senaste mätning, gjord hösten 2022. Då fanns drygt 2 500 hemlösa personer i staden, en ökning med runt 150 personer jämfört med 2020. 200 av dem beräknas sova utomhus.

De som är skrivna i Stockholms stad kan få hjälp av staden, med allt från akuta boendeplatser till mer långsiktiga lösningar.

Det gäller inte EU-medborgarna som inte heller ingår i statistiken. Det är svårt att veta hur många de är men socialförvaltningen uppskattar att ungefär 500 personer ibland sover på de härbärgen som finns för dem.

Bor i kojor i skogen

För att nå den här gruppen har staden ett EU-team med fyra EU-uppsökare. Socialsekreteraren Andreea Coman är en av dem.

– Vi söker upp EU-medborgare i utsatta situationer. De kan sova i kojor i skogen, i minibussar på parkeringar eller inne i city, utomhus. Vi ser till att de får kontakt med organisationer och föreningar som hjälper dem, berättar hon.

De flesta är romer från Rumänien, men det finns också polacker, tyskar, letter, litauer och spanjorer, till exempel. I målgruppen ingår dessutom personer som kommer från icke EU-länder, men som har EU-uppehållstillstånd.

Pratar flera språk

EU-uppsökarna berättar både om de dagverksamheter som finns och om de tre natthärbärgen som tar emot EU-medborgare. De får också information om de kyrkor som öppnar sina dörrar nattetid, när det är kallare än sju minusgrader.

Språket är inget problem.

– Vi har språklig kompetens i gruppen för att kunna kommunicera och hjälpa. Vi pratar bland annat rumänska, polska, engelska och en del andra språk, säger Andreea Coman.