P-snurran – det en gång toppmoderna garaget på Rörstrandsgatan – har fått en hel del uppmärksamhet genom åren.

Det har nu stått tomt i fyra år sedan den automatiska hissen slutade fungera. Flera dyra bilar blev inlåsta och italienska tekniker fick flygas in.

I maj föreslog Moderaterna att staden tar över fastigheten. Planen var att riva parkeringshuset och bygga exklusiva bostäder.

– Det här är en plats med stor potential. Givetvis borde huset ha rivits för länge sedan, det måste man komma igång med genast, sa oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

För mycket buller

I sitt svar skriver nu exploateringskontoret att området ligger för nära tågspåren, vilket innebär miljö- och säkerhetsrisker. Brandkår och räddningsinsatser skulle inte ha tillräckligt med plats vid en olycka och tågen bullrar för mycket, enligt kontoret.

– Därför tackar vi nej till ett förvärv från Stockholm Parkering, säger Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Banbrytande parkering

P-snurran byggdes 2003 och var Skandinaviens första automatiska garage. Enligt detaljplanen får platsen bara användas för garage och parkeringar. Fastighetsägaren Stockholm parkering hyr fortfarande ut p-platserna utanför.

Enligt vice vd:n Fredrik Söderholm var exploateringsnämndens besked väntat. Målet är att ta fram ett förslag innan årsskiftet.

– Vi tittar på andra möjliga förvärvare av fastigheten. Vi ser även över om vi själva ska utveckla den som parkeringsanläggning.