STOR SMITTSPRIDNING. På Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn på Norrmalm slog personal larm om att personer med covidsmitta inte isolerades från de övriga. Foto: Mostphotos

Staden kräver svar från Attendo efter avslöjande om felaktig coronavård

Ett vårdbiträde slog larm om att covidsjuka patienter inte separerades från friska på ett av Attendos äldreboenden i Stockholm. Nu kräver Staden svar från vårdföretaget.

  • Publicerad 09:28, 29 apr 2021

Det var i P1 Dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” som det framkom att vårdbiträdet Stine Christophersen hotades med uppsägning när hon gick ut i media och larmade om hur Attendo skötte sin coronavård på äldreboendet Sabbatsbergsbyn på Norrmalm under våren 2020.

Enligt henne separerade man inte dokumenterat smittade äldre från de friska. När hon gick ut och berättade om detta hotade Attendo med att säga upp henne.

Startar utredning

Stockholms stad vidtar nu flera åtgärder. Bland annat har man skickat ett brev till Attendos koncernledning om vad som har hänt, vilka åtgärder de vidtar och kräver en förklaring på hur företaget ser på meddelandefriheten, rapporterar P4 Stockholm.

Man har också startat en intern utredning huruvida den så kallade kohortvården har inletts eller inte.

– Det är ett förtroende som fått sig en törn, säger Jesper Ackinger stadsdelsdirektör på Norrmalm till P4 Stockholm.

Enligt honom handlar kritiken dels om det som framkommit om Attendos bristande kohortvård,
dels hur företaget ser på meddelandefriheten.

– Man har rätt att prata med media utan att få repressalier, säger Jesper Ackinger som även intervjuat ett antal medarbetare.

Coronasmittade patienter blandades med friska på äldreboende