SL har återgått till den ordinarie tidtabellen för pendeltågen efter sommaravstängningen av Mälarbanan och Spånga station.

Med med den ordinarie hösttabellen kom en ny pendelsmocka för Spångaborna – SL minskade trafikbeställningarna och beskedet var att pendeltågstrafiken skulle fortsatt vara reducerad med 10 procent i höst på grund av lokförarbristen. Sedan kom nästa smäll: trafiken minskas med 20 procent.

Nya lokförare inte klara

Först senare i höst examineras de 80 nya lokförare som utbildats att köra pendeltåg i Stockholm. Avgångar och tider med många resenärer kommer prioriteras i höst.

Spångaborna går mot ytterligare ett halvår med reducerad pendeltågstrafik.

Spångaborna går mot ytterligare ett halvår med reducerad pendeltågstrafik.

Mikael Andersson

Till exempel sträckorna Stockholm–Södertälje och Stockholm–Märsta/Uppsala, medan linjen Tumba-Bro helt dras in. Ytterligare dippar i trafiken kan ske när förarna väl måste hjälpa de nya att komma på banan.

Mitt i har pratat med flera Spångabor som är trötta på situationen. Sofia Hietala, 49, beskriver situationen som "katastrofalt dålig" och väljer allt oftare att jobba hemma.

– Dottern går i skolan inne i stan och har helt slutat med pendeln. Trots att t-banan från Vällingby egentligen tar dubbelt så lång tid väljer hon den, vilket gör att jag behöver köra henne till Vällingby. Hon tycker trängseln och osäkerheten på pendeln är för jobbig.

Spånga station.

Spånga station.

Mikael Andersson

"Ovärdigt en storstad"

Sofias man är läkare på Karolinska och har börjat ta bilen från Spånga för att vara säker att hinna till jobbet.

– Det är helt ovärdigt en storstad, säger Sofia.

Trafikverkets årliga avstängningar av Spånga station på grund av Mälarbanans utbyggnad väcker allt större frustration. Till detta kan man i Spånga lägga att både busshållplatser och gator under det senaste året stängts av på grund av alla bostadsbyggen.

Spånga bara växer

Samtidigt bara växer orten. Bostadsbolagen bygger cirka 3 500 nya bostäder sydöst om Spånga station i form av studentbostäder, bostadsrätter och hyresrätter. Branschen marknadsför Spånga som förorten bara drygt 10 minuter från stan, men hur väl stämmer det egentligen i praktiken när kollektivtrafiken går på halvfart?

Jimmy Solkarin är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Vällingby Hässelby Spånga.

Jimmy Solkarin är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Vällingby Hässelby Spånga.

Fastighetsbyrån Vällingby Hässelby Spånga

Jimmy Solkarin, fastighetsmäklare och delägare på Fastighetsbyrån i Hässelby-Vällingby och Spånga, märker själv av störningarna dagligen.

– Min fru skulle ta pendeln häromdagen, men behövde skjuts av mig till Vällingby i stället. Tåget gick inte. Vi har tvingats ställa in besök på Junibacken, Skansen och Cirkus på grund av samma sak. När pendeltåget fungerar som det ska är det dock fantastiskt för Spånga, säger Jimmy Solkarin.

Minskar pendelstrulet Spångas attraktivitet?

– Vi märker ingen negativ inverkan på bostadsförsäljningarna. Men naturligtvis är det viktigt att pendeltåget fungerar, det är Spångas primära transportmedel.

Joakim Norell, exploateringskontorets projektledare för den kommande Bromstensstaden, är försiktigare i sina kommentarer:

– Huruvida tillfälligt reducerad kollektivtrafik påverkar attraktiviteten avböjer vi att kommentera. Trafikförvaltningen ansvarar för kollektivtrafiken och vi har stor tilltro till att de utför uppdraget på bästa sätt.

Gett upp pendeln

Mamman Moa Mannheimer, 48, menar att många skolungdomar i västerort upplever en stress på grund av pendeltågsproblemen.

– Du får ju ogiltig frånvaro om du inte hinner till skolan i tid. Min dotter har gråtit av stress. Det är undermåligt att underbemanningen inte är löst. Trycket på tågen från Spånga bara växer med inflyttningen.

Moa Mannheimer från Spånga är trött på pendeln.

Moa Mannheimer från Spånga är trött på pendeln.

David Brohede

Lin Hjorth, 51, har har gett upp pendeln från Spånga och köpt en elcykel i stället. Hon cyklar 15 kilometer enkel resa till jobbet vid Danvikstull.

– Pendeltåget är fullständigt kaos med för små vagnar, för mycket folk och orimligt många förseningar och inställda avgångar. Det har gått till den punkt där jag vill slippa vara beroende av pendeln.

Hur tycker du pendeltåget från Spånga station fungerar?

Mikael Andersson
Lova Jergman, 18, och Sabine, 18, Jakobsberg:

– När de går så fungerar det, men många tåg ställs in och man riskerar ofta komma för sent till skolan i stan. Man åker hemifrån tidigare för säkerhets skull.

– Man har börjat vänja sig vid att det skylls på personalbrist. Det känns som att mer resurser borde läggas på att snabbt utbilda fler lokförare.

Mikael Andersson

Börje Jämtbäck, 80, Järfälla

– Jag är pensionär och det är inte katastrof när tågen ställs in, men för de som ska till jobbet eller lämna barn på förskolan är det stora problem.

– Jag tänker också på alla med enkla biljetter som går ut efter en viss tid, det måste vara många som tvingas köpa dubbla biljetter. Sommaravstängningarna på Spånga station är svårsmälta.

Mikael Andersson

Veronica Alvarez, 63, Bro

– Avstängningarna på somrarna är värst. Jag åker ofta till Skogås och kan inte åka in till stan eller någonstans när det är avstängt och kan inte få besök av folk.

– Den reducerade trafiken i höst kan jag nog hantera bättre, hittills tycker jag inte det varit några problem i alla fall.

Mikael Andersson

Marlene Edström, 69, Bromsten

– Somrarna är ett elände. Avstängningen har varit jättejobbig. Jag tänker på alla tusentals som flyttar in till Spånga, hur kommer det fungera de kommande åren?

– Ska alla tvingas ta buss och krångla kors och tvärs på somrarna? Det krävs bättre upphandlingar framåt för allt som har med pendeltåget och rälsen att göra.

Mikael Andersson

Daniel Darpe, 52, och Eda Darpe, 20, Bålsta

– Jag (Daniel) jobbar som lärare inne på Odenplan och åker via Spånga, jag var ute en timme tidigare häromdagen för att vara på plats tidigt. Två tåg ställdes in.

– Jag fick stå på perrongen en timme och springa in på lektionen. Tågvärdarna behöver tas tillbaka. Allt har blivit sämre sedan de försvann.