Sommartidtabell innebär ungefär 80 procent av normal trafik. I normala fall brukar all SL-trafik gå över till sommartidtabell vid midsommar.

– Hela branschen lider av lokförarbrist och MTR är hårt drabbat av detta. De kör så mycket trafik de kan utifrån den personal de har tillgänglig. Nu när semesterperioden börjar även för tågförare blir personalläget än värre. Därför har vi beslutat att pendeltågen får börja gå enligt sommartidtabell redan 12 juni, säger Erik Norling, trafikdirektör vid trafikförvaltningen i ett pressmeddelande.

SL börjar med sommartidtabell på pendeltågen redan den 12 juni, för att pendeltågsresenärerna ska kunna planera sin resa och inte riskera att drabbas av plötsligt inställda avgångar.

Ersätts med buss

Under tiden Trafikverket stänger av sträckan Stockholm City – Jakobsberg (1 juli–14 augusti) för planerade banarbeten kommer även tågen mellan Jakobsberg och Bålsta att ersättas med buss på grund av det rådande läget med personalbristen.

– Att införa sommartidtabell tidigare än planerat är ett nödvändigt beslut att ta även om vi förstår att det drabbar pendeltågsresenärerna som får en glesare trafik. Beslutet gör att vi kan minska antalet akut inställda turer så att man i högre grad ska kunna lita på att de avgångar som visas i reseplaneraren går, säger Erik Norling.

Under hösten examineras 60 nya förare från MTR:s förarutbildning vilket kommer att förbättra läget avsevärt i pendeltågstrafiken, enligt pressmeddelandet.