1932 stod Hornsbergs bussdepå klar. Den tog plats på ytan som innehöll en trädgårdskoloni och Hornsbergsvelodromen, som revs ett år tidigare, enligt Stockholmskällan. En annan tid, minst sagt.

Hallarna tillhör områdets äldsta byggnader. De stärkte stadsdelens karaktär som industri- och exploateringsområde när de byggdes.

Men nu är det dags för depån att i sin tur ge plats – den här gången till fyra bostadskvarter, kontor, restauranger och idrottshallar. Ytterligare ett steg i det skifte till bostads- och kontorsområde som hela Hornsberg har genomgått de senaste åren.

Genom åren har ytan för bussdepån minskat i takt med att exploateringen i området har ökat, och inom kort är tanken att den sista rivningsfasen ska starta.

Nu har nämligen trafikförvaltningen lämnat in en rivningsansökan för de kvarvarande hallarna, varav en är en tälthall efter branden 2018 som totalförstörde det ena garaget.

https://www.mitti.se/nyheter/film-har-rasar-branden-pa-taket-pa-sls-bussdepa/reprkz!NdrWElqEbCS@6exn9Xiuzw/

Vid midsommar går flytten av de drygt 140 bussarna som Keolis kör till den nya bussterminalen vid Tomteboda, enligt Kent Hietala, portföljchef vid trafikförvaltningen.

– Vi påbörjar rivningen direkt efter semestern och sedan går vi i gång med lite tyngre format framåt hösten och våren, säger han.

– Det första vi gör är att undersöka hur kontaminerat det är. Vi kan inte göra en fullständig markanalys innan verksamheten är flyttad. Då tar vi hand om saneringen, som asbest och förorenade oljor.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-rivs-brandharjade-bussdepan-i-hornsberg/repsbk!zw9vPVmiAAK8OxdQCh2Pw/

Därefter är tanken att den invändiga rivningen ska starta, där målet är att jobba mycket med återbruk av material som exempelvis elkablar med koppar som går att separera.

– Till jul kommer gräv- och andra tunga maskiner och sedan ska det pågå under hela nästa år.

– Vi ska hålla boende informerade och sätta upp sedvanliga skydd för buller och damm och hålla alla tider som gäller för rivning i bostadsnära områden. 

https://www.mitti.se/nyheter/stor-byggplan-pa-kungsholmen-overklagad/reptji!qAohiZx@gsLQCh5vH@UMQ/https://www.mitti.se/nyheter/stor-byggplan-pa-kungsholmen-overklagad/reptji!qAohiZx@gsLQCh5vH@UMQ/

Går det att köpa hem en stol eller liknande för att minnas bussgaraget?

– Vi har det i tankarna, som ett delprojekt, men jag kan inte utlova något. Men det finns en massa industriarmaturer stolar, pallar, hyllor, sånt som folk numera gillar att dekorera sina hem med. På något sätt hoppas vi kunna omhänderta det. 

Enligt tidsplanen ska trafikförvaltningen lämna över marken till Stockholms stad senast vid årsskiftet 2022/2023. Men när något bostadsbyggande kan bli aktuellt återstår att se.

Detaljplanen överklagades till mark- och miljödomstolen av grannen, läkemedelsföretaget Octapharma. Dom är ännu inte meddelad. Staden har nyligen bemött bolagets överklagan till domstolen.