Färre, men större mottagningar, som kan utbilda specialister och hjälpa till med jourer på S:t Eriks ögonsjukhus. Slut på "icke medicinskt motiverad vård", och därmed billigare.

Det är vad de styrande regionpolitikerna ser framför sig när de nu beslutar att skrota vårdval specialiserad ögonsjukvård.

Vårdvalet har funnits sedan 2009, och det finns i dag 32 olika vårdgivare.

Bara fem av dem erbjuder alla behandlingar som kan behövas, till exempel ögonbottenfotografering, laserbehandling och operationer, vilket krävs om man ska kunna utbilda ST-läkare.

Att kunna utföra starroperationer är något som kommer att krävas när ögonsjukvården upphandlas.

Att kunna utföra starroperationer är något som kommer att krävas när ögonsjukvården upphandlas.

Mostphotos

Flest i innerstan

Flest mottagningar finns i centrala Stockholm, och regionen vill nu ha en ökad geografisk spridning på dem.

Den styrningen är inte möjligt inom vårdvalet, som ju innebär att vårdgivarna kan etablera sig var de vill, och ersättas på löpande räkning av regionen.

Många söker vård

Under 2022 gjordes cirka 404 000 besök i vårdvalet till en kostnad av 514 miljoner kronor. Antalet besök har ökat kraftigt de senaste åren, och en jämförelse visar att mängden besök är fler här relativt folkmängden, trots en yngre befolkning.

Genom att upphandla vården istället räknar man med att spara 45 miljoner kronor de närmaste åren. Upphandlingen beräknas vara klar under 2025 och därefter avvecklas vårdvalet.