Moderaterna i Region Stockholm har tidigare föreslagit en "frihetsbiljett", som skulle innebära gratis eller kraftigt rabatterat SL-resande för pensionärer och andra äldre under sommarmånaderna.

De skenande elpriserna, räntehöjningarna och den höga inflationen har fått M att justera sitt förslag till att nu istället gälla en "elstödsbiljett" för seniorer, som skulle börja gälla redan i februari.

– Inom alla samhällsområden behöver vi se över hur vi ska kunna underlätta för dem som har minst marginaler. Och det är nu under våren, när elräkningen dimper ner, som man behöver stödet som bäst, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

Om kortet ska vara gratis eller bara kraftigt rabatterat ska snabbutredas av förvaltningen, enligt M-förslaget.

Om kortet ska vara gratis eller bara kraftigt rabatterat ska snabbutredas av förvaltningen, enligt M-förslaget.

Jan-Erik Kaiser/Mostphotos

De 50 miljoner som kortet skulle kosta vill M få loss genom att ta bort det sommarlovskort för barn och unga, som infördes på prov i somras och som det nya C-, MP- och S-styret har beslutat att permanenta.

Tamsons hänvisar till en färsk undersökning från Pensionärernas Riksorganisation (PRO) som visar att 40 procent av pensionärerna i Stockholms län är oroliga för sin ekonomi.

"Korkat och feltänkt"

Curre Hansson, ordförande för PRO i Stockholms län och även fritidspolitiker för S i Stockholms stad, är inte imponerad av M-förslaget.

– Det är korkat och feltänkt att ställa grupp mot grupp. Vi skulle känna att vi tar pengarna från våra egna barnbarn. Ungdomskortet var en fullständig succé. Vill de satsa ytterligare får de hälla in mer pengar helt enkelt, säger Curre Hansson.

Moderaterna lägger fram sitt förslag vid Trafiknämndens möte den 24 januari.

– Vi hoppas att fler partier vill rösta för det här, säger Kristoffer Tamsons (M).

Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd

Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd

Pressbild