I fredags aviserade fackförbundet ST Pendeln skyddsstoppet som man menar i praktiken innebär att inga pendeltåg får köras utan tågvärd.

I dag klockan 09 börjar beslutet gälla och SL vet inte hur det kommer påverka trafiken, men både SL och operatören MTR tagit fram planer för att underlätta för pendelresenärerna.

"Blandad kompott" i beredskap

– Vi får se vilken typ av bemanning vi löser. Vi har en blandad kompott av tillgänglig personal, säger MTR:s kommunikationschef Niklas Ekström.

Frågan hamnar sen hos Arbetsmiljöverket som kan göra en bedömning om ifall skyddsstoppet ska hävas. Men hur lång tid det skulle ta är svårt att säga.

– Vi kommer säkerställa en snabb hantering i kontakt med Arbetsmiljöverket. Vi har underlag som möjliggör att skyddsstoppet hävs, men det är upp till dem, säger Niklas Ekström.

Så vet du om ditt tåg går

Osäker på om du kan ta dig till jobbet eller skolan i dag? Så här ser du om ditt tåg går.

Efter strejken har facket nu lagt skyddsstopp som kommer gälla från och med måndag klockan 09. Det är osäkert hur trafiken kommer påverkas.

SL uppmanar resenärer att följa trafikläget i deras app eller på SL.se. Du kan även gå in på Trafikverkets hemsida för att se vilka tåg som går eller är inställda från din närmsta station.

På Trafikverkets hemsida kan du se alla avgångar och ankomster.

På Trafikverkets hemsida kan du se alla avgångar och ankomster.

Anna Z Ek/Skärmdump

Så vet du om ditt tåg går

Kolla läget på DIN station