I ett pressmeddelande skriver ST Pendeln att stoppet innebär att operatören MTR inte kommer kunna köra pendeltåg utan tågvärd. Stoppet görs med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Fackförbundet har varit emot utfasningen av tågvärdar från början på grund av säkerhetsskäl. ST Pendeln gav MTR fram till i dag klockan 14 att vidta åtgärder för att minska riskerna med ensamarbete. Det har operatören inte gjort, enligt ST Pendeln.

– Det var en påkörning i Knivsta med en ensam lokförare där det tog 28 minuter innan insatspersonalen var på plats. Vi har haft situationer där ensamma lokförare fått avvisa berusade personer, säger Tomas Fröstberg, regionalt skyddsombud på ST Pendeln.

I ett mejl skriver facket att de därför "ser sig nödgade" att från och med måndag klockan 09 stoppa ensamarbetet för lokförare.

MTR: Alltid haft säkerheten i fokus

MTR framhäver å sin sida att det sedan december förra året, när pendeltågen började köras utan tågvärd, inte har varit fler incidenter än tidigare.

– Vi har alltid haft säkerheten i fokus, säger MTR:s presschefen Erik Söderberg.

Chris Hager ser det som en säkerhetsrisk att köra utan tågvärdar.

Chris Hager ser det som en säkerhetsrisk att köra utan tågvärdar.

Klara B Orreteg

Lokförarens lättnad: "En vecka med klump i magen"

Chris Hager, en av lokförarna som strejkat är glad över beskedet.

– Det känns bra att nu ha fått gehör från facket, och inte bara ha resenärerna på vår sida. Annars har det varit en vecka med en liten klump i magen, med anledning av stämningen från MTR. Det känns inte roligt att ha en arbetsgivare som vill stämma en, säger han.

MTR kan inte ensamt besluta om att skyddsstoppet ska upphävas. För det krävs ett beslut från Arbetsmiljöverket.

– Vi hanterar processen i dialog med Arbetsmiljöverket och skyddsombud, säger Erik Söderberg.

Hur trafiken kommer se ut på måndag är det för tidigt att sia om, men helt stopp lär det inte bli eftersom hälften av tågen fortfarande körs med tågvärd ombord.