Under strejken har bara drygt två av tio pendeltåg varit ute i trafik.

Men på onsdagen klockan 23.59 avslutades strejken och SL förväntar sig att alla lokförare som deltagit ska vara tillbaka i tjänst.

– Vi har fått information om att det bästa scenariot är att 75 procent av pendeltågen kommer gå enligt ordinarie tidtabell. Det vill säga den nivån som var innan strejken, sade SL:s presstalesperson Claes Keisu på onsdagseftermiddagen.

På torsdagsmorgonen bekräftar SL att det hela gått enligt plan, och att tre av fyra pendeltåg åter är i trafik.

"Tågen är lämnade lite här och där"

Att en del avgångar kommer vara inställda även efter strejkslutet beror precis som tidigare på sjukskrivningar och lokförarbrist.

En annan faktor som kan göra att det inledningsvis går trögt i pendeltågstrafiken är att tåg stått still på "fel ställe" under strejken.

– Tågen är lämnade lite här och där, men inte helt vind för våg.

Men det ska inte påverka morgonpendlarna, enligt Claes Keisu.

Kvar i beredskap

SL har tagit höjd för störningar i trafiken och ersättningsbussar kommer finnas i beredskap till och med fredag.

– Läget är ju lite oförutsägbart. Mitt budskap till resenärerna är att kolla trafikläget innan de ger sig ut i morgon och räkna med att det kommer ta lite längre tid att resa.

Därför strejkar lokförarna

Nu har de fått nog. Lokförare som kör pendeltåget vill att politikerna, SL och arbetsgivaren ska lyssna. De vill inte köra utan tågvärd, punkt. Nu har de gått ut i vild strejk.

Sedan 03.00 på måndagsmorgonen har lokförare från MTR gått ut i en vild strejk. Anledningen är avvecklingen av tågvärdarna.

Utanför centralstationen i Stockholms City har flera av förarna samlats. De pratar med media, förbipasserande och utbyter erfarenheter medan de håller sig varma med kaffe och mackor.

Chris Hager är en av de som slutit upp. Han har arbetat som lokförare i fyra år och förstår inte hur arbetsgivaren, politikerna och SL tänker. När tågvärdarna försvinner innebär det att lokförarna blir helt ensamma på tågen, med allt vad det innebär.

Under måndagsmorgonen samlades flera av de strejkande förarna utanför centralstationen i city.

Under måndagsmorgonen samlades flera av de strejkande förarna utanför centralstationen i city.

Klara B Orreteg

Måste lyssna

– Vi har fått nog nu. Vi har försökt prata med politikerna, arbetsgivaren och SL, utan resultat. Nu hoppas vi att de ska lyssna.

MTR menar att kamerorna man sätter upp på tågen och värdarna som finns på plattformarna kommer väga upp för tågvärdarna som försvinner.

En kollega till Chris, som vill vara anonym, ansluter till samtalet. Han undrar vad som händer om en olycka inträffar mellan två stationer. På flera håll längs med banan kör tåget över fält och genom skog. Skulle en olycka inträffa där skulle MTR behöva skicka en bil med hjälppersonal, som inte kan komma fram hela vägen till tåget utan skulle behöva gå igenom skogen för att nå fram. Under tiden skulle lokföraren vara ensam med alla passagerare. Ett obehagligt scenario, menar han.

Chris Hager har kört pendel i fyra år och vill inte vara utan tågvärdarna.

Chris Hager har kört pendel i fyra år och vill inte vara utan tågvärdarna.

Klara B Orreteg

Pågår i tre dagar

Lokföraren Klara Pettersson har stått vid centralen sedan strejken drog igång vid tre på måndagsmorgonen. Hon har kört pendeltåg i tolv år, och inte heller hon vill köra utan tågvärdar.

– Jag har kört mycket godståg, så jag vet vad ensamkörning innebär. Men på ett godståg har du inga resenärer. Jag kan inte ta hand om både trafik och resenärer samtidigt.

Strejken ska pågå i tre dagar och under tiden förväntas trafiken få stor påverkan med inställda avgångar och försenade tåg.

Nu hoppas vi att de ska lyssna.

Chris Hager (mitten) ser det som en säkerhetsrisk att köra utan tågvärdar.

Chris Hager (mitten) ser det som en säkerhetsrisk att köra utan tågvärdar.

Klara Orreteg

Därför strejkar lokförarna

Pendelförarna har gått ut i vild strejk: "Fått nog" ✔ "Försökt prata med politikerna, arbetsgivaren och SL"

Strejkeffekten: Bara 2 av 10 pendeltåg kör

Lokförarnas strejk går in på dag två och pendeltågstrafiken är fortsatt kraftigt påverkad.

– Vi förväntar oss tyvärr samma trafik som i går, säger Henrik Palmér vid SL:s presstjänst.

Enligt SL körde endast drygt 20 procent av pendeltågen under måndagen och läget väntas bli ungefär likadant under tisdagen.

– Har man möjlighet att jobba hemifrån är det en bra idé. Annars rekommenderar vi att man följer trafikläget noga, säger Henrik Palmér.

Ersättningsbussar har satts in mellan knutpunkter på pendeltågen och tunnelbanan.

Det kan bli trångt i övriga kollektivtrafiken, inte minst tunnelbanan, när pendlarna söker sig dit i stället.

MTR: Då vänder det

Strejken ska pågå till och med onsdag klockan 23.59. Efter det är MTR:s målsättning att 85 procent av pendeltågen ska kunna vara i trafik.

– Tanken var att vi skulle minska reduceringen den här veckan. Nu utgår vi från att det kommer ske på torsdag, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

Pendelstrejken

På torsdag är planen att 80 procent av den normala pendeltågstrafiken ska vara i gång.

På torsdag är planen att 80 procent av den normala pendeltågstrafiken ska vara i gång.

Mostphotos/Pressbild

SL: Bara 2 av 10 pendeltåg kör

"Vi förväntar oss tyvärr samma trafik i dag" ✔ MTR: Då vänder det

MTR stämmer strejkande lokförare

MTR stämmer de strejkande lokförarna. Det rapporterar tidningen Arbetet.

Strejken i pendeltågstrafiken har så stor påverkan att det normala skadeståndet för vilda strejker på 3 000 kronor per person inte räcker, hävdar MTR, enligt tidningen.

Istället kräver operatören att varje strejkande lokförare – 73 stycken som namnges i i stämningen – ska betala skadestånd på 6 000 kronor. Totalt landar summan på 438 000 kronor. Samtidigt uppger kampanjen "Rör inte min tågvärd" att de samlat in över 1 250 000 kronor till sin strejkkassa för att täcka upp för skadestånden.

Kräver även att facket betalar

MTR vill även att Arbetsdomstolen fattar ett beslut om att förklara strejken olovlig och att tvinga lokförarna att omedelbart återuppta arbetet.

Inledningsvis krävdes även det stora fackförbundet Seko på 100 000 kronor i skadestånd, trots att det tagit avstånd från strejken. Men senare under tisdagseftermiddagen drog MTR tillbaka den delen av stämningen, enligt Arbetet.

Även fackförbundet Seko stäms av MTR.

Även fackförbundet Seko stäms av MTR.

Mostphotos

MTR stämmer lokförare – kräver dubbla skadestånd

Namnger 73 strejkande lokförare ✔ Vill att domstol förklarar strejken olovlig