Nu är det munskydd på som gäller. I kollektivtrafiken, i butiken, och även på jobbet ibland. det meddelade Smittskydd Stockholm i veckan.

Detta trots att Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att nyttan med munskydd ute i samhället inte är tillräckligt bevisad.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund menar dock att när nu smittspridningen ökat igen behöver man ta vara på alla möjligheter att stoppa den.

– Folkhälsomyndigheten har också sagt att när det inte går att undvika trängsel så kan munskydd vara bra. Munskydd kanske inte har så stor effekt, men det är helt ofarligt och om de har en liten effekt då vill vi ha den, säger hon.

Dygnet runt

I början av januari kom rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Det nya nu är att skydden ska bäras alla tider på dygnet, och det gäller för personer födda 2004 och tidigare.

– Det handlar om att visa hänsyn. Munskydden skyddar främst omgivningen, och det ska vara CE-märkta engångsmunskydd. Men de ersätter inte på något sätt övriga rekommendationer, som att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symtom, säger Maria Rotzén-Östlund.

Gillar tydlighet

SL välkomnar den nya rekommendationen.

– Den är tydlig. Då blir det inget snack om olika tider och dagar och det blir lättare att kommunicera rekommendationen till resenärerna, skriver Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Ingen kontroll

Eftersom det är just en rekommendation, och inte ett krav, finns det ingen kontrollfunktion. Det finns heller ingen möjlighet att avvisa resenärer på grund av trängsel, något som SL efterfrågat.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-vill-kunna-neka-resenarer-med-ny-lag/lmtgh!8798429/

Men enligt den nya pandemilagen, som trädde i kraft i januari, kan regeringen vid behov tillfälligt ge huvudmän i kollektivtrafiken den möjligheten, uppger Keisu.

Behöver andas

För personalen i kollektivtrafiken gäller att de ska ha munskydd när det är nödvändigt.

"Biljettkontrollanter, ordningsvakter och annan personal som rör sig bland resenärer ska bära munskydd, men de behöver också andningspauser och få möjlighet att ta av sig munskyddet" skriver han.

Även inomhus

Smittskydd Stockholm rekommenderar nu även munskydd i inomhus, i miljöer där man vistas en längre tid och det kan vara svårt att hålla avstånd, som i butiker och köpcentrum.

Även på arbetsplatser bör munskydd bäras om arbetstagare befinner sig nära varandra under en längre tid.

Skolor undantas

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är undantagna. Dock rekommenderas de vuxna i skolan att bära munskydd i situationer där de under en längre tid inte kan hålla avstånd.

Rekommendationen gäller fram till och med 23 mars.

Om antalet smittade minskar, tas rekommendationen bort då?

– Det vågar jag inte säga något om, det är för tidigt, säger Maria Rotzén Östlund.