SKYDDAD I TRAFIKEN. Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund rekommenderar nu munskydd under alla tider på dygnet i kollektivtrafiken. Foto: Ingrid Johansson/Region Stockholm

SL kan inte tvinga resenärerna att bära munskydd

Nu måste alla medel som står till buds användas för att hejda en tredje våg av covid-19. Så resonerar Smittskydd Stockholm när rekommendationen om munskydd utökas.

  • Publicerad 05:15, 2 mar 2021

Nu är det munskydd på som gäller. I kollektivtrafiken, i butiken, och även på jobbet ibland. det meddelade Smittskydd Stockholm i veckan.

Detta trots att Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att nyttan med munskydd ute i samhället inte är tillräckligt bevisad.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund menar dock att när nu smittspridningen ökat igen behöver man ta vara på alla möjligheter att stoppa den.

– Folkhälsomyndigheten har också sagt att när det inte går att undvika trängsel så kan munskydd vara bra. Munskydd kanske inte har så stor effekt, men det är helt ofarligt och om de har en liten effekt då vill vi ha den, säger hon.

Dygnet runt

I början av januari kom rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Det nya nu är att skydden ska bäras alla tider på dygnet, och det gäller för personer födda 2004 och tidigare.

– Det handlar om att visa hänsyn. Munskydden skyddar främst omgivningen, och det ska vara CE-märkta engångsmunskydd. Men de ersätter inte på något sätt övriga rekommendationer, som att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symtom, säger Maria Rotzén-Östlund.

Det är skillnad på skydd och skydd

Munskydd: Kallas också kirurgiskt munskydd. Det ska minska risken för överföring av smittsamma partiklar från bäraren till personer i omgivningen.

Andningsskydd: Ska skydda bäraren från överföring av smittsamma partiklar och/eller andra partiklar från omgivningen.

Ansiktsmasker: Syfte och eventuellt skydd varierar från mask till mask. Finns i en mängd olika material och utformning, vilket gör att det är oklart vilket skydd en sådan mask ger.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar kvalitetssäkrade, det vill säga CE-märkta, engångsmunskydd.

Munskydden ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och de ska inte vidröras medan de används.

Källa: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Gillar tydlighet

SL välkomnar den nya rekommendationen.

– Den är tydlig. Då blir det inget snack om olika tider och dagar och det blir lättare att kommunicera rekommendationen till resenärerna, skriver Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Ingen kontroll

Eftersom det är just en rekommendation, och inte ett krav, finns det ingen kontrollfunktion. Det finns heller ingen möjlighet att avvisa resenärer på grund av trängsel, något som SL efterfrågat.

SL vill kunna neka resenärer med ny lag

Men enligt den nya pandemilagen, som trädde i kraft i januari, kan regeringen vid behov tillfälligt ge huvudmän i kollektivtrafiken den möjligheten, uppger Keisu.

Behöver andas

För personalen i kollektivtrafiken gäller att de ska ha munskydd när det är nödvändigt.

"Biljettkontrollanter, ordningsvakter och annan personal som rör sig bland resenärer ska bära munskydd, men de behöver också andningspauser och få möjlighet att ta av sig munskyddet" skriver han.

Även inomhus

Smittskydd Stockholm rekommenderar nu även munskydd i inomhus, i miljöer där man vistas en längre tid och det kan vara svårt att hålla avstånd, som i butiker och köpcentrum.

Även på arbetsplatser bör munskydd bäras om arbetstagare befinner sig nära varandra under en längre tid.

Skolor undantas

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är undantagna. Dock rekommenderas de vuxna i skolan att bära munskydd i situationer där de under en längre tid inte kan hålla avstånd.

Rekommendationen gäller fram till och med 23 mars.

Om antalet smittade minskar, tas rekommendationen bort då?

– Det vågar jag inte säga något om, det är för tidigt, säger Maria Rotzén Östlund.

Så säger Folkhälsomyndigheten om munskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en generell användning av munskydd i samhället. Det vetenskapliga stödet för att det skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt.

Korrekt använda kan dock kvalitetssäkrade engångsmunskydd minska risken för smittspridning i situationer där nära kontakt, under längre tid, i inomhusmiljö inte går att undvika.

Sådana situationer kan framförallt uppstå i vissa miljöer på arbetsplatser.

I kollektivtrafiken kan trängsel, med nära kontakt under längre tid, ibland uppstå.

Visa merVisa mindre

AUTOMAT. Inte bara godis och läsk på perrongen, munskydd finns också. Foto: Ingrid Johansson

Så sprids smittan

Covid-19 sprids framförallt som en dropp- och kontaktsmitta. Virus sprids via nära direkt eller indirekt kontakt mellan människor och via små droppar i luften.

Det är större risk för smittspridning inomhus än utomhus, och större risk i små och trånga utrymmen utan god ventilation jämfört med stora välventilerade utrymmen.

Långvarig nära kontakt mellan människor ökar risken att smitta överförs.

Hosta och nysningar från en infekterad person ökar kraftigt risken att droppar sprids till andra, jämfört med exempelvis vanlig utandningsluft.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre