FORTSÄTTER. Buss 405 kommer fortsätta gå till Moa Martinssons torg. Foto: Karin Nilsson/Arkivbild

SL backar – busslinje till Hornsberg blir kvar

Hornsberg får ha kvar buss 405. Det blir ingen förkortning av linjen sedan SL backat från tidigare förslag.

  • Publicerad 17:52, 29 okt 2021

I våras kom förslagen på trafikändringar inför kommande år från SL. Där föreslogs bland annat att buss 405, som infördes så sent som 2018, skulle kortas av på Kungsholmen. Istället för Hornsberg föreslogs att Fridhemsplan skulle bli ny ändhållplats samtidigt som den skulle förlängas till Nacka sjukhus och få glesare trafik.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-busslinje-kan-forsvinna-fran-hornsberg/repudo!ZWyh6IvkbW4X2X7iqF4Mvw/

Det väckte kritik och frågor både hos boende och stadsdelen då området sedan tidigare blivit av med buss 50.

I sitt remissvar ställde sig Kungsholmens stadsdelsförvaltning frågande till förslaget att kapa linjen och skrev att trafikeringen "mellan Hornsberg och Fridhemsplan och övriga Kungsholmen behöver vara god". De skrev också att det finns ett behov av bra kollektivtrafik till och från Lindhagensgatan 76, där förvaltningen och exempelvis Skatteverket har kontor.

Nu är trafikförändringarna spikade – och det blir ingen kapning av linjen. Däremot förlängs den på Nackasidan enligt förslaget.

Enligt SL:s presstjänst beror beslutet på flera orsaker, dels på synpunkter som kommit in men också på att planeringen av trafiken har varit extra svår i pandemins spår.

Därför togs flera besparingsförslag fram, däribland det om linje 405, om det ekonomiska läget skulle försämras.

”Men nu har vi inte haft de besparingsbehov som man befarade, och därför har vi i stället kunnat genomföra förändringar utifrån omfördelning av befintliga resurser. Det har bland annat inneburit att vi har lyckats förlänga linje 405 för smidigare resor till och från Nacka sjukhus”, skriver Elin Lindström vid SL:s presstjänst i ett mailsvar..

Fler lokala förändringar

Pendelbåt 89

Trafiken utökas under isfria perioder på vintertidtabellen med samma trafikutbud som under hösten och vårens normaltidtabell. Trafik med två fartyg. Kvällstrafik sommartid efter klockan 19.30 dras in.