– MTR kör nu 90 procent av den beställda trafiken, vilket är bättre än det har varit på ett antal veckor, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Klockan nio på måndagmorgonen trädde skyddsstoppet i kraft och det blev förbjudet att köra pendeltågen om inte lokföraren har sällskap av ytterligare en säkerhetsutbildad personal ombord.

– Allteftersom tågen kommer in till Stockholm city fyller vi nu på med personal i trafiksäkerhetstjänst. Det kan handla om tågvärdar, personal från det operativa trafikstödet eller lokförare, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen.

"Ingen resenärspåverkan"

Därmed lyckas MTR just nu hålla uppe trafiken på den nivå – 90 procent av den beställda trafiken – som man hade tänkt börja med redan förra måndagen då den vilda lokförarstrejken satte stopp för planerna.

– Vad vi kan se har skyddsstoppet inte lett till någon resenärspåverkan alls, säger Claes Keisu på SL.

Skyddsstoppet har beslutats av huvudskyddsombuden på de fackliga organisationerna Seko Lok Pendeln och ST Pendeln, med argumentet att ensambemanning på tågen utsätter både passagerare och lokförare för alltför stora säkerhetsrisker.

Enligt lagen kan skyddsstopp bara hävas av Arbetsmiljöverket.

"Hoppas på snabb bedömning"

– Vi har just nu Arbetsmiljöverket här hos oss, vi hoppas på en snabb bedömning men jag kan inte säga hur länge det dröjer innan vi har ett beslut, säger Niklas Ekström på MTR Pendeltågen.

Hur länge kan ni hålla igång trafiken med den här tillfälliga lösningen?

– Det är jättesvårt att säga. Vi jobbar kontinuerligt för att lösa det, säger Niklas Ekström.

Bakgrunden är att MTR, efter ett beslut i regionens trafiknämnd, kör 50 procent av tågen utan tågvärdar ombord, vilket enligt skyddsombuden leder till stor psykisk press för lokförarna och påtagliga risker för att de ska utsättas för våld eller hot om våld.

Motståndet har lett till att MTR under första halvan av april bara har kunnat köra 75 procent av den beställda trafiken, eftersom det saknats lokförare som velat köra tågen. Måndag till onsdag förra veckan utlystes en vild lokförarstrejk i protest mot att tågvärdarna avvecklas.