Under 2023 ökade antalet anmälningar om ockerhyra som kom in till Hyresnämnden i Stockholm med 125 procent. Ett av fallen som anmäldes förra året gäller en lägenhet i Skarpnäck. Nyligen kom domen.

Här betalade en inneboende man 6 000 kronor i månaden för ett rum på 23 kvadratmeter med eget badrum – men utan tillgång till kök.

Betalade mer för mindre

Rummet var visserligen möblerat och i hyran ingick el och internet, men mannen fick nöja sig med kyl/frys och mikrovågsugn när det gällde maten.

Fyrarummaren är 95 kvadratmeter stor och hade 2022 en hyra på 9 286 kronor. De övriga 72 kvadratmetrarna i fyran, inklusive köket, förfogade en kvinna med förstahandskontrakt och hennes familj över.

När den inneboende mannen betalat för sin del återstod alltså för kvinnan att i första hand att betala 3 286 kronor i sin hyresvärd, plus el, internet och försäkring.

I sin anmälan till Hyresnämnden skriver mannen att han kontaktade Hyresgästföreningen när han krävdes på ytterligare 30 procent påslag på hyran. Efter att han flyttat ut anmälde han överhyran han betalat i 9 månader och 17 dagar.

28 000 kronor

I mars kom domen enligt vilken den inneboende mannen ska få 28 000 kronor plus ränta tillbaka. Hyresnämnden tog inte hänsyn till att mannen frivilligt gått med på hyran eller att lägenhetsinnehavaren påtalade att hon inte skulle kunna betala tillbaka på grund av skulder hos Kronofogden. Inte heller tog man hänsyn till att kvinnan också pekade på saker som gått sönder i bostaden under den tid mannen bott där.

"En skadeståndsansökan får väckas i annan domstol", skriver Hyresnämnden i beslutet.

Hyres- och arrendenämnden avgör frågor som gäller överhyra.

Hyres- och arrendenämnden avgör frågor som gäller överhyra.

Mostphotos

Enligt Hyresnämnden beror de senaste årens ökning av anmälningar till stor del på etableringen av företag som specialiserat sig på att hjälpa hyresgäster att få tillbaka pengar för överhyra. Företagen tar en ersättning, men för hyresgästerna som själva slipper driva ärendet har det ofta blivit en genväg för att få tillbaka pengar.

Snabbväg till återbetalning

Den vägen valde den tidigare Hammarbyhöjdenbon Sandra Hall som flyttade till Stockholm för att slutföra sina studier, ett fall Aftonbladet berättade om i februari. För Mitt i berättar Sandra Hall att hon valde bort att vara inneboende utanför Stockholm eftersom detta kändes otryggt, och att hon därför betalade 12 500 kronor för 21 kvadratmeter i Hammarbyhöjden. Pengarna gick till ett företag som i sin tur hyrde lägenheter av husägaren.

– Marknaden är väldigt ful. Jag skulle aldrig få för mig att ta ut extra för den hyresrätt jag har. När jag förstod att jag hade rätten på min sida tog jag kontakt.

Företaget gjorde sin bedömning av Sandras fall och två dagar senare betalade de 28 000 kronor till henne.