Var barn och vuxna utsatta för ett akut hot?

– Nej, personalen tog ganska snabbt beslut att stänga grindarna, så det fanns ingen fara på det sättet att folk tog sig in, säger Daniel De Carvalho, enhetschef på idrottsförvaltningen.

Daniel De Carvalho var inte själv på plats på Järvabadet under upploppet men har fått berättat om det som hände på anläggningen under torsdagen.

– Spårvägens förening hade simskola med ett tiotal barn, sex till åtta år. Initialt under upploppet valde personal att inrymma ledare, föräldrar och barn i ett omklädningsrum och inrymma personalen själva i ett kontor. Barn och föräldrar fick stanna drygt en timme i omklädningsrummet innan polisen kom och organiserade utrymningen.

Som Daniel De Carvalho har fått återberättat förekom stenkastning runt simanläggningen.

– Inne på området hittade vi inga stenar men de kan ha vart runt omkring. Det blev ju en tillströmning av folk där.

Hur många befann sig runt anläggningen?

– Det var väl en hel del folk som rörde sig i området runt omkring. Senare brändes det ju bilar i anslutning till badet, på badets parkering.

Hur var stämningen inne på Järvabadet?

– De var oroliga helt klart, det var ju folk med tillhyggen som sprang runt i närområdet och på fältet, så absolut.

Enligt Daniel De Carvalho var stämningen "sansad" bland de barn och vuxna som låste in sig i omklädningsrummet. Barnen fick frukt under tiden.

Vad sa barnen?

– Det var föräldrarna som var oroliga, barnen såg inget av det som hände där de satt i omklädningsrummet. Men det var ju något utöver det vanliga, det hade ju simskola som de fick avbryta.

Daniel De Carvalho säger att han tycker att Järvabadet följt de rutiner badet övat på inför akuta händelser.

– Från idrottsförvaltningens sida har det känts som att vi har följt våra rutiner som det är uppsatta.

Under torsdagens upplopp var vädret dåligt och simskolan var de enda badgästerna. En solig dag och varm sommardag kan Järvabadet ha minst 600 badgäster.