På tisdagskvällen den 27 december fick polisen larm om höga smällar i en trappuppgång i Dalen. En boende upptäckte att det var rök i trappuppgången och att portdörren var skadad. Nationella bombskyddet var på plats och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Under natten till onsdagen, vid 02-tiden, avlossades skott mot en fastighet i Gubbängen. Efteråt hittade polisen tomhylsor på platsen. Ingen person i bostaden uppges ha blivit skadad, brottsplatsen spärrades av och en förundersökning om mordförsök inleddes.

Kvällen därpå inträffade ytterligare en skottlossning i Gubbängen, mot en dörr på samma gata.

Vid fyratiden på natten mot torsdagen greps två misstänkta tonårskillar, och ett skjutvapen hittades i området. Den äldre av de misstänkta, en 15-åring, häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Polisen hade högre närvaro i området med anledning av det första mordförsöket och de misstänkta greps på bar gärning, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, till Mitt i.

Strax efter den andra skjutningen i Gubbängen, på onsdagskvällen 28 december, larmade flera Farstabor polisen efter att en hög smäll hade hörts i området.

På plats kunde polisen se att det skett en detonation vid en entré till ett flerbostadshus, med stora skador som följd. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades in. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare detonationer

Natten till den 31 december detonerade ytterligare en sprängladdning, i en port till ett lägenhetshus i Rågsved. Ingen människa skadades men fastigheten fick omfattande skador. En brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Natten mot måndagen 2 januari inträffade även en mindre explosion i en trappuppgång i Bagarmossen, med splitterskador i trappuppgången som följd. Enligt de uppgifter som fanns i början på veckan ska ingen person ha skadats. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och en misstänkt har gripits.

Stockholmspolisens kommenderingschef Max Åkerwall säger till SVT att de har en ganska god bild av vilka som ligger bakom helgernas våldsdåd, men att kraftiga polisiära åtgärder krävs nu för att inte våldet ska eskalera ytterligare.

– Det är många pågående konflikter parallellt med varandra i Stockholm. Tidigare relativt stabila nätverk har luckrats upp och gamla allianser gäller inte fullt ut längre, det gör arbetet svårare för oss, säger Max Åkerwall till SVT.