Det finns flera orsaker till att kommunen inte vill ha lägenhetshotell i Sollentuna. I mars i fjol berättade Mitt i att flera av lägenhetshotellen systematiskt används av kriminella, till exempel kopplat till vapenbrott och narkotikabrott. Men enligt polisen handlade det främst om organiserad prostitution.

Andra problem är enligt kommunen att människor utanför bostadsmarknaden kan folkbokföra sig där. Lägenhetshotellen är dessutom ofta obemannade, vilket försvårar översynen av verksamheten.

Ändå kan nya lägenhetshotell byggas på grund av brister i detaljplanerna som gör att kommunen inte har möjlighet att neka bygglov.

– Byggnadsnämnden är en myndighetsnämnd som måste förhålla sig till de lagar och regler som finns, säger Anders Manell (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I översiktsplanen anges kommunens intentioner med ett område, men den är inte juridiskt bindande. Därför är en detaljplan ett bättre verktyg för att motverka oönskade lägenhetshotell.

Men problemet med äldre detaljplaner är att de tillåter lägenhetshotell i fastigheter som är ämnade för handel eller kontor.

Kontor i Sjöberg byggs om

Det senaste exemplet är en fastighet på Domherrevägen i Sjöberg där en gammal kontorsbyggnad på drygt 1 500 kvadratmeter just nu byggs om till ett long stay-hotell med 40 rum.

Bara 50 meter därifrån finns sedan tidigare ett lägenhetshotell med 70 rum för långtidshyra, som har gett upphov till en del klagomål från grannarna intill. 

– Det är skräpigt runt omkring och vi ser ofta både målade och omålade polisbilar som kör dit. Att ett till long stay-hotell etableras i ett lugnt villakvarter väcker stor oro här. Kommunen har ju godkänt bygget så vi känner oss helt maktlösa, säger en man som bor i närheten och som vill vara anonym.

Snart klart

Huset på Domherrevägen som byggs om ägs av Fastighetsbolaget Sollentuna Sjöborren 8 AB.

Enligt en av ägarna Amir Tork är lägenhetshotellet snart klart och kommer kunna öppna ”inom kort”. Det ser dock ut att dröja till åtminstone i höst på grund av läget på marknaden.

Hur ska ni undvika brottslig verksamhet som visat sig vara vanlig på andra lägenhetshotell?

– Vi visste inte om det, men vi kommer att leta efter en noggrann och seriös aktör att anlita för att driva hotellet. Det ska vi inte göra själva, säger Amir Tork.

Vad tänker du om att det finns en oro bland folk som bor i närheten?

– De har ingen anledning att vara oroliga. Vi söker som sagt en seriös aktör. Vi tänker långsiktigt, vi vill absolut inte ha några oroligheter.

Samtidigt säger Amir Tork att det inte är helt säkert att det blir ett lägenhetshotell i fastigheten.

– Vi undersöker möjligheten att ha ett studentboende eller bostäder för äldre i stället, det är det vi strävar efter, säger han.

700 fastigheter i riskzon

När det gäller Domherre­vägen fanns ingen möjlighet att neka bygglov, men kommunen har nu sjösatt ett arbete för att stoppa lägenhetshotell i framtiden.

Först handlar det om att utreda vilka områden och fastigheter som är i riskzonen. Därefter ska man påbörja ett arbete för att få in tilläggsbestämmelsen ”ej hotell” i detaljplaner.

Enligt kommunen finns 127 fastigheter inom bestämmelsen kontor och 614 inom bestämmelsen handel. Det innebär över 700 fastigheter som i teorin skulle kunna omvandlas till lägenhetshotell.

Nu ska dessa detaljplaner undersökas för att identifiera riskfaktorer som läge, nuvarande bebyggelse och nuvarande användning.

– För det uppdraget är vi i en uppstartsfas. Bedömningen i nuläget är att den första detaljplanen skulle kunna vara ändrad om cirka ett till ett och ett halvt år. Men det kan gå fortare och det kan ta längre tid, säger Karin Stare, planchef i Sollentuna.