Trots polisens insatser mot prostitution fortsätter det att förekomma.

Mitt i har gått igenom tingsrättsdomar från mars 2023 till februari 2024 där ett 50-tal män dömts för köp av sexuell tjänst eller försök till köp av sexuell tjänst på lägenhetshotell i Sollentuna. Majoriteten av domarna rör brott på Stockholm Hotel Apartments. Mitt i har tidigare rapporterat om problematiken där.

– Det är ofta organiserat och människor far väldigt illa. Allt är inte människohandel, men när det handlar om det så är det svårt att komma åt ur ett lokalt perspektiv. I det arbetet blir kommunen en viktig spelare, att vi jobbar brottsförebyggande tillsammans, säger Stephan Kiernan, chef för lokalpolisområde Sollentuna.

Ofta obemannade

Enligt Ilyas Yildiz, styrelseledamot och ägare till Stockholm Hotel Apartments AB, gör de vad de kan för att undvika prostitution och annan brottslighet på sina hotell.

– Men vi bedriver en verksamhet som för med sig vissa saker som inte är bra och som vi inte står bakom, säger han.

Enligt Ilyas Yildiz sprider det en otrygghet som riskerar att synas i exempelvis recensioner på nätet. Därmed förlorar även de som ägare på att exempelvis prositution förekommer.

– Jag har portat många, men de kommer tillbaka. De kan använda andras namn när de bokar och de klär sig så att de inte ska väcka uppmärksamhet, säger han.

Vad gör ni mer för att bli av med problemet?

– I omgångar har vi haft vakter som åker runt till våra hotell och det ska vi satsa mer på nu.

God samverkan

Polisen tycker att samverkan med lägenhetshotellen är god, men det hjälper inte alltid när många är obemannade hela eller stora delar av dygnet.

Stephan Kiernan välkomnar därför kommunens initiativ att försöka begränsa nya lägenhetshotell.

– Flera hotell blir brottsfrekventa platser, generellt i hela Stockholm. Det handlar inte bara om prostitution utan även stöld- och narkotikabrott. Det finns ett stort mörkertal, säger han.

Är det något polisen saknar för att kunna agera mer?

– Nej, det gäller att försöka ha en närvaro där. Det senaste året har vi haft många utmaningar i Stockholmsregionen med skjutningar, våld på öppen gata och konflikter mellan kriminella. Då är det lätt att vi tvingas prioritera ner annat, men det är inte okej. Här handlar det om särskilt utsatta personer och vi har inte gjort tillräckligt.