Kulturhusets seriefestival återvänder den 25 till 26 maj och bjuder in till en helg fylld med internationella gäster, scenprogram, filmvisningar och seriemarknad.

– I år har vi fått till ett starkt program, kanske lite mer udda och oväntat än vanligt. Det är stort fokus på personliga historier, egensinniga berättelser, på konsten i seriekonsten, säger Ola Hellsten, ansvarig för festivalen.

Runt 260 serieskapare av varierande proffessionalitet kommer att delta. Bland gästerna återfinns debutanten Ditte Lindroth, 25, känd för sina självbiografiska serier och senaste bok "Flickvänsprovet".

– Jag tecknar oftast om jobbiga ämnen med en komisk ton, säger hon.

Öppen dagbok

Lindroths serieteckningar fungerar som en visuell dagbok där hon delar med sig av sina upplevelser och tankar. Hon skrattar när hon minns hur hon och hennes tvillingsyster som barn brukade bläddra i varandras dagböcker och alltid signerade efter läsningen.

– Det var kanske min första öppna dagbok.

Fler kvinnor tecknar

Lindroth upplever att allt fler tjejer engagerar sig inom serietecknarvärlden, vilket glädjer henne.

– Min mamma är gammal serietecknare och på den tiden var hon nästan ensam tjej, säger hon.

Tomas Antila, biblioteksassistent på Serieteket, uppskattar att det i dag är hälften kvinnor och hälften män i branschen.

– Det är en väldigt rolig utveckling. Det var inte så mycket kvinnor på 90-talet och 2000-talet. Då gjorde de någon serie och sedan försvann dem. Nu kan kvinnorna göra en hel karriär med många böcker, säger han.

Både Lindroth och Antila förutspår att serietecknarbranschen kan komma att domineras av kvinnor i framtiden.