Otryggt. Särskilt vintertid är det väldigt mörkt i området, vilket gör att en del unga känner oro. Foto: Karin Nilsson

Så ska Kärrtorps IP bli tryggare

Unga som tränar sent känner oro över att ta sig från omklädningsrummen kvällstid. Nu ska ny belysning öka tryggheten vid Kärrtorps IP.

  • Publicerad 11:52, 11 jun 2021

Förra veckans beslut i trygghetsutskottet innebär att Kärrtorps IP tilldelas en halv miljon för att stärka belysningen kring idrottsplatsen. Dels ska befintliga planbelysningen vara igång senare på kvällen, i dag släcks lamporna klockan 22, och dels ska helt ny belysning installeras.

En sträcka som prioriteras är den mellan omklädningsrummen och parkeringen.

Även Östermalms IP tilldelas pengar för liknande insatser och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) konstaterar att otryggheten vid stadens idrottsplatser är ett generellt problem.

– Jag är oerhört oroad över hur många rapporter vi får om otrygghet på våra idrottsplatser. Vi måste få fler unga att röra sig och då är steg ett att se till att det finns platser där man vill och kan röra sig på, säger hon. 

I ansökan till trygghetsutskottet, som kommer från både idrotts- och fastighetsnämnden, står det att det nattetid förekommit provskjutning av handeldvapen i anslutning till Kärrtorps IP.

– Det är oerhört allvarligt. Det gör att många föräldrar, barn och unga känner att det blir en väldigt otrygg plats. Det kan innebära att man drar sig för att träna och i slutändan blir det en folkhälsofråga. 

Hur långt räcker belysningen som insats?

– Det löser inte hela problemet men det ungdomar och framför allt tonårstjejer vittnat om är att det varit dåligt upplyst mellan hallen och parkeringen. På det här viset ökar vi deras upplevda trygghet.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) kan tänka sig ytterligare insatser i framtiden, om det skulle behövas.
– Ordningsvakter är en åtgärd vi kan ta till från fastighetshåll och att man kanske har mer personal på plats på kvällarna. Det finns åtgärder. Unga ska träna, speciellt nu när vi äntligen ska kunna öppna upp, säger han. 

I slutet av året ska den nya belysningen vara på plats.