Under 2025 ska ett fritidsbibliotek öppnas någonstans i Hägersten-Älvsjö, där man kan låna sport- och fritidsprylar i stället för att köpa. En återbrukscentral, där trasiga saker ska repareras, planeras också. Och i stadsdelens parker ska fler återvinningskärl för glas, plast, papper och annat ställas ut.

– Vi vill ta ett grepp om de konsumtionsbaserade utsläppen och göra det lättare för människor att göra rätt. Och vi vill stärka det cirkulära kretsloppet. Vi kommer att testa olika sätt för att se hur vi bäst kan göra det, säger Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Miljöpartisten Sara Grolander är ny ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd sedan slutet av mars 2023 (den tidigare avgick efter bara några månader på posten). Sara Grolander bor i Aspudden.

Miljöpartisten Sara Grolander är ny ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd sedan slutet av mars 2023 (den tidigare avgick efter bara några månader på posten). Sara Grolander bor i Aspudden.

Märta Lefvert

Vill vara ledande

I december 2024 antog stadsdelsnämnden "Miljö- och klimathandlingsplan 2030". Det är första gången en av Stockholms stadsdelar antar en egen, lokal plan, med stadens övergripande Miljöprogram 2030 som grund.

– Miljöproblemen är globala men många lösningar finns lokalt och nära. Vi vill att vårt klimatarbete ska vara ledande, säger Sara Grolander.

Fritidsbiblioteket och återbrukscentralen är två av många punkter i den lokala handlingsplanen. Mycket i den rör stadsdelsförvaltningens egna verksamheter (barnomsorg, äldreomsorg och verksamheter för personer med funktionshinder). Man ska till exempel minska matsvinnet och laga mer klimatsmart mat, dra ner på plast och engångsartiklar samt klimatanpassa lokaler så att de klarar skyfall och skyddar vid värmeböljor.

Men den röda tråden – och det nya – är ambitionen att öka medborgarnas kunskap och fånga upp deras engagemang. Utöver återbruk och återvinning finns bland annat satsningar på delningstjänster, så som bilpooler, på agendan. Formerna är inte klara, men ett sätt kan vara samarbete med det lokala föreningslivet.

– Vi vill jobba mer tillsammans med föreningar som arbetar med miljöfrågor, än vi har gjort tidigare, säger Sara Grolander.

Gröndalsbon Elena Sving återvinner allt som går att återvinna, för miljöns och klimatets skull.

Gröndalsbon Elena Sving återvinner allt som går att återvinna, för miljöns och klimatets skull.

Märta Lefvert

Återvinner det mesta

Många som bor i stadsdelen är förstås redan miljömedvetna. En av dem är småbarnsmamman Elena Sving, 39, som Mitt i träffar på i Sannadalsparken i Gröndal. En lokal miljö- och klimathandlingsplan låter bra, tycker hon. Själv lever hon så miljövänligt hon kan.

– Vi återvinner allt som går och har mest bara blöjor i de vanliga soporna. Kläder handlar vi till 80 procent på second hand. Det enda min son har på sig i dag som är nyköpt är hans vantar, berättar hon.

Familjen äter också mest vegetariskt. Finns det kött på sonens tallrik ska det vara ekologiskt.

– Det här är jätteviktigt för mig. Jag har tänkt på de här frågorna ända sedan jag var 16–17 år, säger hon.

Sara Grolander hoppas att insatserna i klimathandlingsplanen ska inspirera fler att ställa om.

– Jag tror att många längtar efter att få vara en del av lösningen i den gröna omställningen, säger hon.