POSITIV. Thomas Wallén som bor i området tycker att idén med att göra parken tryggare genom att få fler att upptäcka och nyttja den låter bra. – Det låter jättebra, både med utegym, boulebana och belysning. Jag har sett en del företag som brukar komma hit och träna. Det har varit lite ljusskygga människor här så det är bra om det blir mer aktivitet, säger han. Foto: Per Brandt

Så ska fler hitta till "bortglömd" park i City

Bättre belysning, boule, utegym – och kanske muralmålningar. Så vill stadsdelen rusta upp Blekholmsterrassen för att få fler att upptäcka parken och göra den tryggare.

  • Publicerad 15:19, 9 dec 2020

I somras bad stadsdelen om synpunkter på hur Blekholmsterrassen kunde göras bättre. Nu har de knådat och marinerat idéerna och kokat ihop ett förslag som medborgarna nu kan tycka till om.

Så ska staden få ordning på Järnvägsparken

Träbryggorna och trägångbanorna ska renoveras och få nya bänkar, ytskikt och räcken där Norr Mälarstrand står som inspiration. Mer blommor, ängsytor och flytande öar ska öka den biologiska mångfalden. Även entréerna till parken ska fräschas upp. Betongväggarna kan komma att smyckas med muralmålningar, något stadsdelen ska driva vidare med fastighetsägarna.

De stora målen är att få fler att upptäcka parken och att göra den tryggare, i det ingår även bättre belysning.

– Det stämmer. Vi har en trygghetproblematik här och många hör av sig om att det är en otrygg park. Samtidigt är det en lite undangömd pärla med väldigt höga värden. Det är en strandpark, men naturlig strandvegetation mitt i Stockholms city, det är häftigt, säger Veronica Johnander, landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen.

– Dels vill vi ha förnyelser av bryggorna, där räcken och ytskikt behövt mycket underhåll, dels vill vi behålla 90-talskaraktären närmast husen och en mer klassisk parkutformning närmast vattnet.

NÖJD. Hunden Sandor, och husse, Kungsholmsbon Luc Måving knallar ofta i parken och gillar framförallt förslaget om bättre belysning: "Det låter mycket bra. Det blir becksvart här på kvällarna, då är det inte så mysigt", säger Luc. Foto: Per Brandt

RUSTAS. Gräsytorna ska bli mer slittåliga och gångbrons ytskikt likaså. Foto: Per Brandt

För att få fler att vistas i parken föreslås även att en boulebana och mindre utegym, á la Hornsberg. De båda stod högt upp på medborgarnas önskelista från i somras.

– Det finns ett större utegym vid Tekniska nämndhuset men vi har ändå valt att testa ett litet antal redskap, som inte ska vara för stora och klumpiga, eftersom det var det som flesta önskade sig. Det är samma med boulebanan. Vi testar och ser om de används och funkar, att det kan få folk att stanna upp i parken, säger Veronica Johnander.

ENTRÈ. De båda kastanjeträden föreslås tas bort och ett nytt träd planteras för att "skapa mer ljus och ge fri sikt". Samtidigt hoppas stadsdelen samarbeta med fastighetsägarna om muralmålningar på betongväggarna. Foto: Per Brandt

RUSTAS. Nya bänkar, ytskikt och räcken föreslås på bryggorna. Foto: Per Brandt

Sista chansen att tycka till i helgen

Fram till och med söndag 13 december kan du tycka till om förslaget. Hela förslaget och hur du skickar in dina synpunkter hittar du här

Under nästa år är planen att ta fram ett skarpt förslag och upprustningen är tänkt att genomföras 2022.