Stora höga hus omgärdade av grönområden och gårdar, Bredäng är känt för sin arkitektur, och nu ska husen bli fler. I projektet Ålgrytevägen som just varit ute på granskning planeras 900 nya bostäder, i centrala Bredäng planeras 650 bostäder och i Mälaräng 1100. Dessutom planeras ett antal mindre områden runt om stadsdelen. 

– Det blir en stor förändring i området med många fler boende. Många av de större projekten går som en ring runt Bredäng men det pågår även ett antal mindre kompletteringsprojekt. På ena sidan av Lilla Sällskapets väg blir det exempelvis ett antal radhus som ska ut på samråd i sommar, säger Joel Berring, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret. 

Vad innebär utbyggnaden för Bredäng?

 – Med fler nya invånare måste man utveckla parker och det finns planer på nya förskolor. Sedan är förhoppningen att fler boende kan stärka centrum kommersiellt och det kan bli fler butiker, säger Joel Berring.

Mälaräng fasad mot Slättgårdsvägen.

Mälaräng fasad mot Slättgårdsvägen.

Joliark

Först på tur att byggas är Mälaräng. För att kunna bygga i området, som ligger mellan Bredäng, Mälarhöjden och Fruängen, tas delar av Skärholmsvägen bort och ersätts med en breddad och förlängd Murmästarväg och en ombyggd trafikplats närmare Södertäljevägen. Området ska också få den nya lokalgatan Hantverksgången och både Bredängsvägen och Eksätravägen föreslås byggas om och få en mer stadsmässig karaktär. 

Bygget av bostäder i den första delen av området skulle ha dragit igång i höst men har blivit försenat och beräknas starta 2025.

Maria Gunnars med döttrarna Selma 4 år och Maya 9 månader tycker att det behövs bostäder men att staden på många platser i Bredäng bygger för tätt och för dyrt.

Maria Gunnars med döttrarna Selma 4 år och Maya 9 månader tycker att det behövs bostäder men att staden på många platser i Bredäng bygger för tätt och för dyrt.

Angie Gray

Maria Gunnars som bor på Lilla Sällskapets väg har blandade känslor inför byggplanerna.

– Det beror på vad de bygger för lägenheter. Om det är lägenheter med rimliga hyror så är det okej men inte om det blir hutlösa ockerpriser där en trea kostar 15 000, säger hon. 

Det beror också på var. Hon tittar ut över parkeringen strax bredvid bostäderna på Lilla Sällskapets väg där SKB ska bygga nytt.

– Det ligger alldeles för nära husen som redan finns så att folk tittar rakt in i varandras kök. Det är ingen här som gillar det bygget. Däremot är det okej att de bygger Mälaräng det är ju ett helt nytt bostadsområde där det inte ligger något särskilt, säger hon. 

Hon tycker att Skärholmen exploateras onödigt hårt och staden gör skillnad på olika typer av områden. 

– Jag undrar om de bygger lägenheter på varenda liten grönyta i Mälarhöjden eller i andra villaområden. Om de även gör det är det okej men det är inte okej om de bara klämmer in lägenheter var som helst i områden som Bredäng, säger hon. 

Här på campingen där Emil och Patrik Ryttare står vill staden bygga flera punkthus. De är kritiska till byggplanerna som de menar är för storskaliga.

Här på campingen där Emil och Patrik Ryttare står vill staden bygga flera punkthus. De är kritiska till byggplanerna som de menar är för storskaliga.

Angie Gray

"Det är alldeles för kompakt"

Bostadsplanerna runt Ålgrytevägen har precis varit ute på granskning. De 900 bostäderna har möjliggjorts av att kraftledningen grävts ner och tringeltomten blivit ledig. Men projektet innebär också att delar av Bredängs camping försvinner och att deras närmste granne blir fem punkthus på sex våningar.

Här i kanten av campingen ligger i dag ett stråk av träd och besökarna som sitter utanför sina husbilar hör mest fågelkvitter och lövens sus. Patrik och Emil Ryttare som driver campingen är mycket kritiska till utformningen av det nya området. 

– Vi förstår att man måste bygga bostäder och har inget emot att man bygger längor med 3- och 4-våningshus. Men området är alldeles för kompakt och att bygga stora punkhus vid campingen är rena idiotin. Man måste förstå att människor är här på semester, vem vill sitta utanför sin husbil och dricka kaffe i skuggan av ett höghus där folk tittar ner på en från sina bostäder, säger Emil Ryttare. 

Bygget innebär också ett stort ekonomiskt avbräck.

– Vi förlorar 70 platser men får bara 8 nya. Men det här handlar inte bara om oss. Hela Stockholms turism förlorar på det här. De som bor här väljer ett budgetalternativ och har sedan mer pengar att spendera inne i stan, nu försvinner de, säger Patrik Ryttare. 

Men staden ser annorlunda på saken. 

– Vi har sett att man kan optimera ytorna inom campingen så att funktionerna inte minskar lika mycket som ytorna. Det är några hus som kommer att överblicka campingen men det är en storstadscamping och vi tror att folk kan acceptera det om man väljer en central camping i Stockholm nära bebyggelse, säger Joel Berring.

Stadens byggplaner för området centrala Bredäng. De vita husen visar nuvarande bebyggelse och de beigea planerad ny bebyggelse.

Stadens byggplaner för området centrala Bredäng. De vita husen visar nuvarande bebyggelse och de beigea planerad ny bebyggelse.

Stockholms stad

Positivt med nya bostäder

I Bredängs centrum och runt Bredängsvägen mot Värmeverket planeras 650 bostäder med lokaler för verksamheter i bottenvåningarna. 

Felicia Ewald Hurinsky som bor på Frimurärvägen är positiv till planerna. 

– Det är en väldig bostadsbrist så det är bra att de bygger bostäder. Det är tråkigt om det går ut över grönområden men bostäder måste gå först, säger hon.

Samråd om centrala Bredäng ska hållas det första kvartalet nästa år. Men Felicia Ewald Hurinsky har inga särskilda önskemål vid en utbyggnad i centrum. 

– Det mesta som behövs finns här i Bredäng, säger hon.