Förhandlingarna mellan Värmdö bostäder AB och Hyresgästföreningen är klara för den här gången. Hyrorna i deras 2 100 lägenheter höjs i år med 5,15 procent. 

För en lägenhet som haft en hyra på 6 000 kronor i månaden blir höjningen 309 kronor. Hyran höjs retroaktivt från den 1 januari.

Hyresintäkterna är Värmdö bostäders enda intäkt och det är därför viktigt att hyresutvecklingen följer den ekonomiska utvecklingen i landet och lokalt, skriver de på sin hemsida.

Det gäller till exempel kostnader för värme, el, vatten, avfallshantering och inköp av tjänster och material för att reparera lägenheter.

Värmdö bostäder höjde hyran utan förhandling

Hyran höjs med upp emot 30 procent efter renoveringen på Stavsnäs gärde.

Värmdö bostäder höjde i en port redan 2021, utan förhandling. Nu måste de betala tillbaka.

Renoveringen av lägenheterna på Stavsnäs gärde kommer att starta under våren och det är efterlängtat av många hyresgäster eftersom husen är i dåligt skick. 

År 2021 gjorde Värmdö bostäder en provrenovering i elva lägenheter i ett av husen, för att använda som referensobjekt. När det var klart i slutet av 2021 satte de en ny hyra i den porten, utan att stämma av med Hyresgästföreningen. Ett brev om det gick ut till hyresgästerna.

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Pekka Pääkkö

Nu, efter två års förhandling, är de nya hyrorna spikade. Det visar sig att Värmdö bostäder har tagit ut för mycket i hyra av flera av hyresgästerna på Stavsnäs gärde 20. Totalt 44 000 kronor ska betalas tillbaka till fyra hushåll.  

– Vi hade ingen överenskommelse med Hyresgästföreningen vid inflytt, utan satte hyror som vi bedömde som rimliga. Vi har inte försökt dölja detta, det var bara för att kunna sätta en hyra. Men den här ordningen är förstås inte praxis, säger Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder.   

Renoveringen görs i tre nivåer som hyresgästerna får välja mellan. Hyreshöjningen för lägstanivån blir 20-30 procent beroende på storlek på lägenhet. Några lägenheter hamnar både lägre och högre än så. 

Det betyder cirka 2 000 kronor mer i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Ännu mer om man väljer midi- eller maxialternativet.

– Eftersom det inte har gjorts någon renovering tidigare i de här husen, och hyrorna från början ligger på en låg nivå, blir effekten en rätt så stor höjning. Men den nya hyran är inte exceptionellt hög för den standard de får, säger Kenneth Claesson.

Hur ser ni på att VBAB satte egna hyror?

– Det var fel men kompensationen är av dem föreslagen, väl tilltagen och vi behövde aldrig bråka om den. Värmdö bostäder har både agerat fel och ansvarsfullt på samma gång, säger Philip Axén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

När det gäller hyreshöjningen generellt på Stavsnäs gärde tycker han att den är ”rimlig enligt jämförbara objekt”.

Det här ska göras

Värmdö bostäders 176 lägenheter i fem hus på Stavsnäs gärde ska stambytas. 

De får nya ledningar för vatten och avlopp, värme och el, nya kök och badrum, fönster och säkerhetsdörrar.   

Tre nivåer erbjuds: Mini, midi och maxi, där ”mini” innebär att enbart badrummet renoveras plus att man får ny spis och spiskåpa i köket, allt annat lämnas orört, medan ”maxi” betyder att hela lägenheten renoveras till nybyggnadsstandard.

Det hela genomförs i etapper 2024-2027.

Evakueringar görs antingen till en lägenhet som är renoverad eller till en evakueringslägenhet i området.

Källa: Värmdö bostäder AB

Nya hyror efter renoveringen

Exempel för en tvåa på 71 kvm:

Hyra före: 6 950 kr/mån

Mini: 8 994 kr/mån

Midi: 9 477 kr/mån

Maxi: 10 254 kr/mån

Hyran har satts enligt bruksvärdesprincipen, alltså utifrån standard på lägenheten.

2024 års hyreshöjning på 5,15 procent tillkommer på den nya hyran.

Källa: Värmdö bostäder AB

Provporten på Stavsnäs gärde, där elva lägenheter renoverades 2021.

Provporten på Stavsnäs gärde, där elva lägenheter renoverades 2021.

Eva Tonström

Värmdö bostäder höjde hyran utan förhandling

Kraftig höjning efter renovering på Stavsnäs gärde