Renoveringen av lägenheterna på Stavsnäs gärde kommer att starta under våren och det är efterlängtat av många hyresgäster eftersom husen är i dåligt skick. 

År 2021 gjorde Värmdö bostäder en provrenovering i elva lägenheter i ett av husen, för att använda som referensobjekt. När det var klart i slutet av 2021 satte de en ny hyra i den porten, utan att stämma av med Hyresgästföreningen. Ett brev om det gick ut till hyresgästerna.

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Pekka Pääkkö

Nu, efter två års förhandling, är de nya hyrorna spikade. Det visar sig att Värmdö bostäder har tagit ut för mycket i hyra av flera av hyresgästerna på Stavsnäs gärde 20. Totalt 44 000 kronor ska betalas tillbaka till fyra hushåll.  

– Vi hade ingen överenskommelse med Hyresgästföreningen vid inflytt, utan satte hyror som vi bedömde som rimliga. Vi har inte försökt dölja detta, det var bara för att kunna sätta en hyra. Men den här ordningen är förstås inte praxis, säger Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder.   

Renoveringen görs i tre nivåer som hyresgästerna får välja mellan. Hyreshöjningen för lägstanivån blir 20-30 procent beroende på storlek på lägenhet. Några lägenheter hamnar både lägre och högre än så. 

Det betyder cirka 2 000 kronor mer i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Ännu mer om man väljer midi- eller maxialternativet.

– Eftersom det inte har gjorts någon renovering tidigare i de här husen, och hyrorna från början ligger på en låg nivå, blir effekten en rätt så stor höjning. Men den nya hyran är inte exceptionellt hög för den standard de får, säger Kenneth Claesson.

Hur ser ni på att VBAB satte egna hyror?

– Det var fel men kompensationen är av dem föreslagen, väl tilltagen och vi behövde aldrig bråka om den. Värmdö bostäder har både agerat fel och ansvarsfullt på samma gång, säger Philip Axén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

När det gäller hyreshöjningen generellt på Stavsnäs gärde tycker han att den är ”rimlig enligt jämförbara objekt”.

Nu renoveras lägenheterna i Stavsnäs

Efter år av vattenskador, problem med värmen och avloppen är det dags. Nästa år startar renoveringen på Stavsnäs gärde. Bra, tycker hyresgästerna, som också oroar sig över hög hyra.

Nu är det klart, hyresrätterna på Stavsnäs gärde ska totalrenoveras. Förra veckan fick kommunala bostadsbolaget Värmdö bostäder okej från politikerna att rusta upp de 176 lägenheterna till en kostnad av totalt 179 miljoner kronor.

Lägenheterna är i stort behov av renovering, enligt Värmdö bostäder. Husen är från 1960-talet och den tekniska livslängden är uppnådd. Det har varit återkommande problem med vattenskador i husen, även klagomål på värmen och stopp i avloppen. 

Upprustning. Värmdö bostäder planerar att stambyta 176 lägenheter i Stavsnäs gärde.

Upprustning. Värmdö bostäder planerar att stambyta 176 lägenheter i Stavsnäs gärde.

Eva Tonström

Tre nivåer

Det rör sig om fem fyravåningshus som nu får nya ledningar för vatten och avlopp, värme och el, men också nyai kök och badrum, samt nya fönster och säkerhetsdörrar.

Man kan också få renoverat tak, väggar och golv i lägenheten beroende på vilken nivå man väljer. Det finns tre nivåer; mini, midi eller maxi, där ”mini” innebär att enbart badrummet renoveras plus att man får ny spis och spiskåpa i köket, allt annat lämnas orört, till alternativet ”maxi” där i princip hela lägenheten renoveras till nybyggnadsstandard.

Vad innebär detta i hyreshöjningar?

– Det är för tidigt att säga, det ska förhandlas, men vi vill att hyresgästerna ska kunna välja utifrån sina önskemål på boendestandard, och det är viktigt att det finns olika nivåer så att folk har möjlighet att bo kvar om man vill. Hyran sätts enligt bruksvärdesprincipen, utifrån den standard man har i lägenheten, säger Kenneth Claesson, vd för Värmdö bostäder AB. 

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Kenneth Claesson, vd Värmdö bostäder AB.

Pekka Pääkkö

Hyresgästerna på Stavsnäs gärde kommer att behöva evakueras och det ska ske i etapper, med ett hus i taget, enligt Kenneth Claesson. Lägenheter i området kommer att användas som evakueringsbostäder. 

En fråga som ställdes när ärendet togs upp i kommunfullmäktige var hur dialogen med hyresgästerna ser ut och vilket inflytande de har i processen.  

– Vi gjorde en provrenovering av ett trapphus 2021, dels för att hyresgästerna skulle få komma och titta och ha synpunkter. Vi fick en lång lista som vi nu har tagit med i projekteringen. 

Ny lokal hyresgästförening

Den lokala hyresgästföreningen i Stavsnäs startades upp igen slutet av september, efter att ha varit vilande sedan 2019.

– Det är bra att de gör den här renoveringen, den behövs. Samtidig finns en oro bland flera hyresgäster att de inte kommer kunna bo kvar i sin lägenhet efter renoveringen för att hyran blir för hög, säger Martin Björkhem, interimsordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Med den nystartade föreningen hoppas de kunna ha en dialog och agera bollplank till Värmdö bostäder under renoveringen.

– Det finns ett stort intresse bland hyresgästerna att vi startar igen och det känns jättebra, säger Martin Björkhem.

Martin Björkhem.

Martin Björkhem.

Pekka Pääkkö

Renoveringen ska genomföras i etapper under perioden 2024-2027.

Kommunen godkände 96 miljoner

Stora investeringar måste godkännas av ägarna, i det här fallet Värmdö kommun och Rikshem AB, som äger 49 procent av Värmdö bostäder, därför var ärendet uppe i kommunfullmäktige.

Kommunen beslutade att 96 miljoner får användas i projektet och det är pengar som Värmdö bostäder själva skjuter till. Det betyder att KF:s beslut var ett rent godkännande, inga nya skattepengar kommer att gå till renoveringen.

Källa: Värmdö bostäder AB