Mycket har hänt i Ekeröpolitiken under våren. Nyligen ville Kristdemokraterna och Centerpartiet att kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M) skulle avgå eftersom de inte längre kände förtroende för honom. Efter det har KD och C valt att avsluta samarbetet med L och M.

Nu föreslås i stället ett minoritetsstyre med S, KD och C, som de kallar för mittenstyret, vilket Mälaröarnas Nyheter var först med att berätta. Under senaste kommunstyrelsemötet kom ett nämndinitativ med förslaget från Hanna Svensson (S). Nämndinitativet kommer att röstas om på nästa kommunfullmäktige den 22 maj.

Varför händer det här?

– Det handlar om att ledningen som varit den senaste tiden skapat en politisk turbulens. Något som jag tror skadar förtroendet för politiken i kommunen. Nu behövs det lugn, det här skapar kanske turbulens på kort sikt men på lång sikt kommer det bli lugnare, säger Hanna Svensson.

Hur tror du att ett samarbete mellan S, KD och C kommer fungera?

– Det är klart att vi ideologiskt inte står jättenära varandra. Men det finns stort förtroende och hög tillit mellan oss. Ambitionen är att få ett bättre samarbete med alla partier. Det här blir en minoritet så vi kommer hela tiden behöva söka överenskommelser.

"Viktigast att få lugn och ro"

Hanna Svensson säger att det inte kommer hända något mer utåt innan 22 maj då nämndinitiativet ska röstas om.

Hur skulle du axla rollen som kommunstyrelsens ordförande om du blev vald?

– Med stor ödmjukhet och en stor insikt om att vi behöver ha brett samförstånd för att fler ska kännas sig delaktiga.

Vad vill du få igenom först om förslaget röstas igenom och du blir ny ordförande i kommunstyrelsen?

– Det absolut viktigaste är att förvaltningen får lugn och ro. Sedan har S gått till val på föreningslivet, så sådana frågor kommer vi sätta tempo på, till exempel problemen med lokalbristen för föreningar.

Ove Wallin, kommunalråd i Centerpartiet och ordförande i socialnämnden. 

Ove Wallin, kommunalråd i Centerpartiet och ordförande i socialnämnden. 

Ekerö kommun

Saknar lyhördhet

Under gårdagens kommunstyrelsemöte meddelade även Centerpartiet och Kristdemokraterna att de inte längre kommer samarbeta med Moderaterna. Så här kommenterar kommunalrådet Ove Wallin (C) beslutet:

– Vi anser att det under våren inte funnits någon lyhördhet från Moderaterna. Dessutom har de inte heller varit lyhörda mot kritiken mot dem. Vi hade gärna styrt med den moderata politiken och har samarbetat i nästan 26 år. Men samarbetet med det senaste styret har inte funkat.

Även kommunalrådet Sivert Åkerljung (KD) anger liknande orsaker till att de valt att hoppa av samarbetet med M:

– Vi i KD tycker att det moderata ledarskapet brustit i demokrati, transparens och förankring. Till exempel när det gäller tillsättandet av en tf kommundirektör utan att förankra beslutet med oss samarbetspartier.

Sivert Åkerljung, Kristdemokraternas kommunalråd och ordförande i kultur - och fritidsnämnden.

Sivert Åkerljung, Kristdemokraternas kommunalråd och ordförande i kultur - och fritidsnämnden.

Luca Mara

I början av maj krävde KD och C kommunstyrelsens ordförande Johan Elfvers (M) avgång. Något som Mitt i tidigare skrivit om. När han trots det fick fullt stöd från sitt parti valde de att avsluta samarbetet.

Hur kommer ett samarbete med Socialdemokraterna funka om nämndinitiativet går igenom?

– Vi är inte lika ideologiskt men står inte långt ifrån varandra kommunpolitiskt. Vi kommer inte jobba för att få igenom en socialdemokratisk politik men vi har tillit och förtroende till varandra, något som saknats med Moderaterna, säger Ove Wallin.

– Jag tror att det kommer bli ett fint samarbete med klok politik. Sedan är såklart inte en socialdemokratisk KSO ett förstahandsval för KD men när det handlar om kommunnivå är det annorlunda, där handlar det om beslut om skolor och idrottshallar och liknande, säger Sivert Åkerljung (KD).

Johan Elfver, kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun.

Johan Elfver, kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun.

Mikael Andersson

M: Vi har ett uppdrag

Kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M) kommenterar den senaste tidens händelser så här:

– Vi har aldrig haft för avsikt att bryta något samarbete. Det är alltid diskussioner inom ett samarbete och vi vill gärna försöka lösa dem. Jag tycker att de andra partierna gav upp för tidigt. Vi har ett uppdrag gentemot kommunens invånare att genomföra vårat politiska uppdrag.

Nu sker diskussioner inom Moderaterna och med Liberalerna som fortfarande samarbetar med M.

– Vi kommer sondera alla möjligheter med fler partier, vi är öppna för att prata med alla partier som vi delar sakpolitik med, säger Johan Elfver.